Brecht Moerenhout Verschenen op 20/03/2025

In het nieuws

Op sociale media wordt mondtapen aangeprezen als dé oplossing tegen snurken, slaapapneu, een droge mond en zelfs tandproblemen. Influencers en gezondheidsgoeroe’s op TikTok en Instagram beweren dat je slaapkwaliteit en je mondhygiëne sterk verbeteren door simpelweg je mond dicht te plakken met tape.

Conclusie

Mondtapen klinkt als een eenvoudige oplossing, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat het helpt bij snurken, slaapapneu of kwaaltjes die ontstaan bij het slapen met een open mond. Bovendien zijn er ook nadelen en risico’s bij het gebruik van mondtape. Als je klachten hebt, bespreek die dan met je huisarts. Die kan, eventueel samen met specialisten, de oorzaak vinden en oplossingen aanbieden die wél bewezen werken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Mondtapen houdt in dat je voor het slapengaan een stukje plakband over je mond kleeft. Zo zou je gedwongen worden om door je neus te ademen. Het achterliggende idee is dat ademen door je neus beter zou zijn dan door je mond. Door de neus ademen bevochtigt en filtert de lucht. Dat zou irritaties en infecties van de luchtwegen voorkomen. Daarnaast zou het ook goed zijn voor je mondgezondheid. Deze trend verspreidt zich vooral via sociale media, waar mensen hun positieve ervaringen delen (1,2).

Bron

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Je mond afplakken zou volgens sociale media verschillende klachten kunnen oplossen:

Claims niet ondersteund door de wetenschap

Een recente overzichtsstudie onderzocht of wetenschappelijk bewezen kan worden dat mondtapen effectief zou zijn (3). Van de 177 studies in de overzichtsstudie voldeden slechts 9 aan de kwaliteitscriteria voor goed wetenschappelijk onderzoek.

  • Deze studies hadden vaak een aantal beperkingen, zoals een klein aantal deelnemers en het ontbreken van een controlegroep.
  • Uit deze beperkte studies bleek dat mondtapen mogelijk bij sommige mensen snurken of lichte slaapapneu kan verminderen, vooral wanneer het gecombineerd wordt met andere hulpmiddelen, zoals een speciale beugel.
  • Maar de algemene conclusie is dat er geen sterk bewijs is dat mondtapen op zich effectief is. Om de werking en veiligheid te kunnen aantonen, is er meer en beter onderzoek nodig.

Een andere studie wijst dan weer op mogelijke risico’s (4).

  • Sommige mensen ervaren wanneer ze tijdens het slapen mondtape gebruiken ademhalingsproblemen of angstgevoelens.
  • Er zijn ook mensen die slechter slapen doordat ze minder vrij kunnen ademen, vooral als hun neus verstopt is.

In plaats van de mond af te kleven is het beter om na te gaan waarom iemand door de mond ademt en daarvoor gepaste oplossingen te bieden.

Wat kan je beter doen?

Heb je last van snurken, een droge mond of vermoeidheid overdag? Raadpleeg dan je huisarts of apotheker. Voor problemen met je gebit ga je best naar je tandarts. Bij langdurige, hinderlijke klachten kan een neus-keel-oorarts of slaapspecialist helpen. Alleen zo weet je zeker wat de oorzaak van je klachten is.

De meest voorkomende oorzaken van ademen door de mond zijn:

Wat kan je zelf doen in plaats van je mond af te plakken?

Als je aanslepende of terugkerende klachten ervaart, spreek je best met je arts om de oorzaak te achterhalen.

Om zelf je klachten al aan te pakken, kan je met deze bewezen en veilige tips aan de slag gaan:

  • Drink voldoende water.
  • Spoel een verstopte neus met zout water.
  • Verander je slaaphouding: probeer op je zij te slapen in plaats van op je rug.
  • Vermijd alcohol voor het slapengaan.
  • Train jezelf om op een goede manier te ademen.
  • Zorg voor goede slaapgewoontes en een geschikte slaapomgeving. Bijvoorbeeld: een vaste slaaproutine, een rustige slaapkamer en eventueel ontspanningsoefeningen.
  • Zorg voor een gezonde levensstijl, zoals niet roken en een gezond lichaamsgewicht.

Bij echte slaapapneu zijn vaak extra oplossingen nodig, zoals het gebruik van een aangepast mondapparaat (dat je onderkaak in een goede houding brengt) of een CPAP-toestel (dat tijdens je slaap je luchtwegen openhoudt en je ademhaling ondersteunt).

Conclusie

Mondtapen klinkt als een eenvoudige oplossing, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat het helpt bij snurken, slaapapneu of kwaaltjes die ontstaan bij het slapen met een open mond. Bovendien zijn er ook nadelen en risico’s bij het gebruik van mondtape. Als je klachten hebt, bespreek die dan met je huisarts. Die kan, eventueel samen met specialisten, de oorzaak vinden en oplossingen aanbieden die wél bewezen werken.

Referenties
    Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

    Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

    Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

    Ook interessant

    Nieuwsbrief

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief