Liesbet De Wit Verschenen op 30/09/2024

In het nieuws

Thomas uit ‘Blind getrouwd’ vertrouwde zijn kersverse echtgenoot tijdens de eerste huwelijksnacht toe dat hij aan slaapapneu lijdt en daarom met een slaapmasker slaapt. Terecht, want onbehandelde slaapapneu zou ernstige gezondheidsrisico’s inhouden, zo vertelt slaaparts Johan Verbraeken in een interview in Het Nieuwsblad van 17 september 2024: 'Ongeveer 30% van de patiënten die gediagnosticeerd wordt (met slaapapneu) en zich niet laat behandelen, ontwikkelt over een periode van 12 jaar een hartziekte of hoge bloeddruk.'

Factcheck

Heel wat mensen met slaapapneu worden daar niet voor behandeld. Zij lopen op termijn meer risico op hoge bloeddruk en hartziekten. Volgens slaapexpert Johan Verbraecken loopt dat risico op met 30%. Onderzoek toont zelfs nog hogere risico’s: vijf keer meer voor hartziekten en twee keer meer voor hoge bloeddruk. Daarom beschouwen we de uitspraak als waar.

Lees verder »
waar

Waar komt dit nieuws vandaan?

Professor Johan Verbraeken is slaaparts en medisch coördinator van het slaapcentrum aan de Universiteit van Antwerpen. In een interview in Het Nieuwsblad licht hij toe wat de aandoening precies inhoudt, wat de risicofactoren zijn en of je ervan kan genezen. Op dit ogenblik worden er 170.000 patiënten behandeld, maar dat is zeker een onderschatting volgens Verbraeken. Hij schat dat er in totaal nog 400.000 mensen slaapapneu zouden hebben en dat niet weten van zichzelf. Het niet behandelen van slaapapneu is echter niet zonder risico’s.

'Ongeveer 30% van de patiënten die gediagnosticeerd wordt (met slaapapneu) en zich niet laat behandelen, ontwikkelt over een periode van 12 jaar een hartziekte of hoge bloeddruk.'

Bron

(1) Vandenweghe H. Thomas uit ‘Blind getrouwd’ heeft slaapapneu, en dat valt niet te onderschatten: “30% van wie niet behandeld wordt, krijgt binnen de 12 jaar een hartziekte.” Het Nieuwsblad. 17 september 2024.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

We zoeken uit of onbehandelde slaapapneu lijdt tot een verhoogde kans op een hartziekte of hoge bloeddruk.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een aandoening waarbij de ademhaling tijdens het slapen gedurende een korte periode stopt. Er zijn twee vormen van slaapapneu:

  • obstructieve slaapapneu, waarbij de ademhaling gedurende periodes van meer dan 10 seconden stopt door een obstructie van de luchtwegen (2);
  • centrale slaapapneu, waarbij de ademhaling tijdelijk stopt doordat de hersenen geen prikkel naar de ademspieren sturen (3). Deze vorm van slaapapneu komt weinig voor.

    De gevolgen van slaapapneu zijn:

    • vermindering van het zuurstofgehalte in het bloed tijdens de slaap;
    • schommelingen van de bloeddruk en het hartritme;
    • gestoord slaappatroon;
    • slaperigheid;
    • concentratiestoornissen;
    • geheugenproblemen;
    • prikkelbaarheid en humeurigheid;
    • stoornissen in de hormoonhuishouding.
    Is er een verband met hartziekten en hoge bloeddruk?

    In een recent wetenschappelijk overzichtsartikel worden de resultaten weergegeven van studies waarin het verband tussen slaapapneu en hart- en vaatziekten werd onderzocht (4). Uit dat artikel blijkt dat:

    • onbehandelde slaapapneu het risico verhoogt op het ontwikkelen van een ziekte van de kransslagaders:
      • mensen met slaapapneu hadden tot vijf keer meer kans op het ontwikkelen van een ziekte van de kransslagaders dan mensen zonder slaapapneu binnen de opvolgperiode van zeven jaar;
      • mannen met slaapapneu hadden 68% meer kans om een ziekte van de kransslagaders te ontwikkelen dan mannen zonder slaapapneu, en dat binnen de opvolgperiode van 8,7 jaar.
    • er een verband bestaat tussen slaapapneu en hoge bloeddruk: uit een grote studie van meer dan 6.000 personen bleek dat mensen met slaapapneu meer dan twee keer zoveel kans hadden om een hoge bloeddruk te krijgen.

    De onderzoekers besluiten dat slaapapneu het risico op onder andere hartziekten en hoge bloeddruk duidelijk verhoogt. Vroegtijdige diagnose en behandeling van deze aandoening is dus van groot belang.

    Merkt je partner dat je ademhaling regelmatig even stopt tijdens je slaap? Of ben je overdag slaperig terwijl je voldoende nachtrust krijgt? Contacteer dan zeker je arts en bespreek de mogelijkheden van een slaaponderzoek.

    Conclusie

    Heel wat mensen met slaapapneu worden daar niet voor behandeld. Zij lopen op termijn meer risico op hoge bloeddruk en hartziekten. Volgens slaapexpert Johan Verbraecken loopt dat risico op met 30%. Onderzoek toont zelfs nog hogere risico’s: vijf keer meer voor hartziekten en twee keer meer voor hoge bloeddruk. Daarom beschouwen we de uitspraak als waar.

    Referenties
    Gerelateerde richtlijnen
    Gerelateerde nieuwsberichten
    Vond je dit artikel nuttig?
    Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

    Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

    Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

    Ook interessant

    Nieuwsbrief

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief