Wat is het?
Er bestaan verschillende soorten wonden:
- een schaafwonde, waarbij er enkel oppervlakkige huidletsels zijn;
- een snijwonde, die mogelijk gehecht moet worden als ze diep is;
- een bijtwonde, veroorzaakt door een beet van een dier of een mens.
Elke soort wonde vergt een andere aanpak.
Hoe vaak komt het voor?
Omdat kinderen regelmatig vallen, lopen ze frequent wonden op. Gelukkig zijn niet alle wonden ernstig en zijn er weinig schaafwonden die gespecialiseerde behandeling behoeven.
Hoe kan je het herkennen?
Bij een schaafwonde is enkel de oppervlakkige huid geraakt. Meestal laat het een grillige, rode plek na die wat begint te bloeden, maar is er geen diepere huid geraakt.
Als je kind van hogere hoogte valt, bijvoorbeeld op de kin, kan er een diepere (snij)wonde ontstaan, waarbij er een diepte of defect tussen twee stukjes huid ontstaat. Er zou een tipje van een mes in de wonde kunnen passen.
Een bijtwonde ontstaat wanneer een dier (vaak een kat of een hond) of een andere mens (bijvoorbeeld een peuter in de crèche) het kind bijt. Deze wonden zijn niet mooi afgelijnd, maar eerder grillig van vorm.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je arts zal de wonde eerst schoonmaken met gewoon leidingwater of fysiologisch water. Zo nodig gebruikt hij ook een borsteltje om alle vuil te verwijderen. Nadien zal hij de wonde inspecteren. Je arts zal navragen hoe en wanneer de wonde werd opgelopen en hij zal gevoel, beweging en doorbloeding controleren. Op basis van deze gegevens schat de arts in hoe de wonde best behandeld wordt.
Wat kan je zelf doen?
Stel je kind gerust en probeer de angst te verminderen. Bij pijn kan je een dosis paracetamol geven. Pas de dosis aan aan het lichaamsgewicht van je kind. Thuis kan je de wonde al reinigen met leidingwater of fysiologisch water. Als de wonde bloedt, druk dan met een kompres of een propere doek op de wonde. Als de wonde na 5 à 10 minuten nog bloedt, ga dan naar de dokter. De wonde moet dan waarschijnlijk gehecht worden.
Raadpleeg bij een bijtwonde best sowieso een arts. De infectiekiemen uit de mond of de muil van respectievelijk mens of dier, die in de wonde komen, kunnen immers een (ernstige) infectie veroorzaken.
Wat kan je arts doen?
Je arts verzorgt wonden om de pijn te verminderen, infecties te voorkomen, de genezing te bevorderen en littekenvorming te beperken.
Gebruik paracetamol als pijnstiller, of eventueel ibuprofen. De arts kan niet verontreinigde, verse (6 tot max. 12 uur), niet te diepe wonden met gladde wondranden meestal pijnloos dichtmaken met weefsellijm of wondsluitingsstrips.
Als de arts de wonde moet hechten, zal hij een verdoving geven via een injectie, zodat de hechting nadien geen pijn meer doet. Hij zal de draadjes na 5 à 10 dagen verwijderen, afhankelijk van de hechtingsplaats. Als de arts een infectie vermoedt, kan hij antibiotica geven. Een bijtwonde zal hij nooit hechten, omdat het risico op een infectie te groot is. In bepaalde gevallen zal de arts hier uit voorzorg al een antibioticum voorschrijven, om te voorkomen dat er een infectie optreedt.
Bij alle wonden moet de bescherming tegen tetanus worden gecontroleerd. Kinderen die gevaccineerd werden volgens het basisvaccinatieschema in België zijn beschermd.
Meer weten?
https://www.thuisarts.nl/bijtwond/ik-heb-bijtwond
https://www.thuisarts.nl/wonden/ik-heb-schaafwond
https://www.thuisarts.nl/wonden/ik-heb-snij-of-scheurwond