Wat is het?
Pijn aan de hiel wordt meestal veroorzaakt door een irritatie van de pezen tussen de hiel en de bal van de voet. We noemen dit fasciitis plantaris. Dit is meestal een gevolg van overbelasting (overgewicht, hardlopen, wandelen, lang rechtstaan…).
Pijn aan de hiel wordt vaak ‘hielspoor’ genoemd. Een hielspoor is echter een veelvoorkomende verkalking van het peesblad ten gevolge van een langdurige overbelasting. Je hebt er niet altijd last van.
Andere oorzaken zijn schade aan het vetkussen van de hiel, reuma, inklemming van een zenuw, slijmbeursontsteking, problemen met de achillespees, knellende schoenen en een breuk (bijvoorbeeld stressfractuur) van het hielbot.
Een zeldzame keer kan hielpijn veroorzaakt worden door een cyste, botontsteking, botkanker, artrose of osteoporose.
Jongens tussen 8 en 12 jaar kunnen af en toe last krijgen van een pijnlijke knobbel aan de achillespees (calcaneus apofysitis of ziekte van Sever).
Hoe vaak komt het voor?
Irritatie van de pezen tussen de hiel en de bal van de voet (fasciitis plantaris) komt vrij vaak voor, bij 1 op 10 mensen en vooral bij mensen met overgewicht, een staand beroep, of mensen die veel lopen of stappen. Het is de oorzaak in 80% van de gevallen van hielpijn. De helft van de mensen met een fasciitis plantaris heeft ook een hielspoor.
Hoe kun je het herkennen?
De pijn bij een irritatie van de pezen tussen hiel en bal van de voet is voelbaar in het midden van je voet.
Typisch is een vlammende pijn onmiddellijk na het opstaan, die gedurende de dag afneemt.
Wanneer je de voet sterk belast, neemt de pijn weer toe.
De plek in het midden onderaan de hiel is zeer gevoelig.
Andere oorzaken van hielpijn veroorzaken pijn meer naar achter aan de hiel, aan je enkel of onderaan de achillespees.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je arts zal aan je hiel voelen om te bepalen waar de pijn zich juist bevindt. Hij zal met je voet bewegen om te kijken of de pijn in bepaalde houdingen wordt uitgelokt. Bij een fasciitis plantaris kan een knobbel voelbaar zijn.
In geval van een ingeklemde zenuw is de pijn vooral voelbaar wanneer de voet in een bepaalde stand gehouden wordt. Als het niet duidelijk is wat de pijn veroorzaakt , kan een bloedafname en een röntgenfoto of echografie genomen worden.
Wat kun je zelf doen?
In de eerste plaats rusten en je pijnlijke voet niet te veel belasten. Gun jezelf ook voldoende tijd. Het is niet abnormaal dat het herstel van deze aandoeningen veel tijd in beslag kan nemen. Vaak gaat de pijn vanzelf over, al kan het meerdere maanden duren.
Je kunt een warm of koud kompres aanbrengen op de pijnlijke plek.
Je voet stretchen en soepel maken door voorzichtig te bewegen alvorens op te staan, éénmaal overdag en voor het slapengaan kan helpen bij ontstoken pezen.
Indien nodig kun je een pijnstiller nemen.
In het filmpje hieronder tonen we welke oefeningen kan doen bij een pijnlijke hiel.
Lees verder onder het filmpje.
Bij regelmatig terugkerende ontstekingen is het aangeraden om gewicht te verliezen bij overgewicht, of een hobby zoals lopen of wandelen tijdelijk af te bouwen.
Geschikte schoenen (met niet al te lage hakken) met steunzolen kunnen in veel gevallen soelaas bieden.
Je loopt best niet blootsvoets.
Bij sommige problemen aan je achillespees kan je arts aanraden om oefeningen te doen. In het filmpje hieronder tonen we enkele voorbeelden.
Lees verder onder het filmpje.
Wat kan je arts doen?
Je arts kan je aanraden een aangepast siliconen hielpad of een U-vormige inlegzool te gebruiken. Deze zijn te verkrijgen via een orthopedisch bandagist.
In sommige gevallen worden speciale spalkjes aangeraden die je ’s nachts kunt dragen.
Wanneer je een fasciitis plantaris hebt, kan je arts je ook kinesitherapie voorschrijven.
Wanneer de pijn niet voldoende afneemt, kan het nuttig zijn om ontstekingsremmers of pijnstillende medicatie rechtstreeks te injecteren in de pijnlijke plaats.
Zijn de klachten ernstig en houden ze langdurig aan, dan zal je huisarts je verwijzen naar een orthopedisch chirurg of een fysisch geneesheer.
Als laatste stap kan een operatie worden overwogen.
Meer weten?
www.thuisarts.nl/hielspoorklachten