Wat is het?
Contactlenzen zijn, naast het dragen van een bril of een chirurgische ingreep, een methode om bijziendheid of verziendheid te corrigeren.
Het oog bestaat uit verschillende delen. De buitenkant van het oog is de harde oogrok, oftewel het wit van het oog. Hieroverheen ligt een dun beschermend vliesje, het bindvlies of conjunctiva. De harde oogrok gaat vooraan in het oog over in een doorzichtig deel, het hoornvlies. Het hoornvlies zit voor de iris en de pupil. Doorheen het hoornvlies valt het licht naar binnen.
Bij het gebruik ervan kunnen er echter oogproblemen optreden:
- allergische reactie op oogpreparaten of bewaarmiddelen;
- vertraagd genezingsproces van oogontstekingen, omdat een contactlens een lichaamsvreemd voorwerp is;
- conjunctivitis, een ontsteking van het bindvlies dat de buitenzijde van de oogbol en de binnenzijde van de oogleden bedekt;
- hoornvliesletsels;
- droge ogen.
Hoe kun je het herkennen?
Een allergische reactie gaat typisch gepaard met jeukende en droge ogen.
Bij conjunctivitis heb je last van een branderig jeukgevoel in de ogen, roodheid van het oogslijmvlies, en soms wat troebel zicht.
Zie je minder scherp, heb je hevige pijn in de oogbol of ben je lichtschuw, dan is het wellicht geen conjunctivitis, maar eerder een aandoening zoals glaucoom of een hoornvliesletsel. Hoornvliesletsels geven pijn, roodheid, lichtschuwheid, tranenvloed en verminderd gezichtsvermogen.
Hoe stelt je arts de diagnose?
De huisarts zal je oog goed onderzoeken, eerst zonder hulpmiddelen. Hij let op volgende zaken: is je oog rood? Is het pijnlijk? Scheidt het vocht af en hoe ziet dat vocht eruit? Ook je gezichtsscherpte kijkt hij na.
Daarna zal hij je ogen onderzoeken met behulp van een speciale kleuring (fluoresceïne), blauw licht en eventueel een vergrootglas. Bij vermoeden van ernstige letsels aan hoornvlies, regenboogvlies of van verhoogde oogdruk (glaucoom) zal hij je doorsturen naar een oogarts.
Bij aanhoudende ontstekingen of andere blijvende symptomen van het oog word je steeds doorverwezen naar een oogarts. Daarvoor kan de huisarts met een wisser een staaltje nemen van het oogslijmvlies.
Wat kun je zelf doen?
Zorg voor een goede handhygiëne. Vermijd het gebruik van oogdruppels wanneer je contactlenzen draagt (tenzij bevochtigende oogdruppels of druppels die vrij zijn van bewaarmiddelen).
Ben je allergisch aan pollen, vermijd dan het gebruik van lenzen zolang je ooglast hebt. Ook als je veel last hebt van droge ogen, laat je ze best achterwege. Gebruik geen contactlenzen in een stoffige omgeving of bij droge of hete lucht. Draag ze evenmin wanneer je gaat zwemmen of duiken in onzuiver water (ook in het zwembad!). Bij gebruik van daglenzen: vervang ze onmiddellijk na het zwemmen door een nieuw paar. Om hygiënische redenen vermijd je best het gebruik van lenzen wanneer je verkouden bent.
Elke gebruiker van contactlenzen wordt best opgevolgd door een oogarts. Ben je jonger dan 20 jaar en heb je last van een allergie, of draag je dagelijks contactlenzen (meer dan 5 dagen per week), dan ga je best één à twee keer per jaar bij de oogarts langs.
Zachte contactlenzen vervang je regelmatig: naargelang de gebruiksintensiteit om de 1 tot maximaal 3 maanden. Bij continu gebruik doe je dat best na 1 maand. Vervang de lenshoudertjes om de 6 maanden door nieuwe. Harde contactlenzen moet je pas na 2 jaar vervangen.
Bedenk dat je allergisch kunt reageren op contactlensvloeistof of op de reinigingstabletten. Stop het gebruik van de contactlenzen bij klachten van jeukende, droge ogen en raadpleeg je arts.
Wat kan je arts doen?
Je arts zal je informeren over de aard van het probleem en hoe je de komende dagen en weken best je ogen verzorgt. Vermijd in elk geval lensgebruik zolang je last hebt.
Bij een ontsteking van het oog(lid) schrijft de arts je eventueel gepaste antibioticadruppels of -zalf voor. Na afname van wat oogslijmvlies met een wissertje en het onderzoek ervan, weet hij welke antibiotica helpen. Vaak wordt ook een staaltje van de lenzenvloeistof genomen.
Bij aanhoudende problemen zal hij je doorsturen naar een oogarts.
Meer weten?
http://www.oogartsen.nl/oogartsen/contactlenzen/problemen_complicaties/
http://www.oogartsen.nl/oogartsen/contactlenzen/inleiding/