Wat is het?
Het hoornvlies is het voorste, doorzichtige gedeelte van het oog dat voor het regenboogvlies (iris) ligt en waarlangs het licht het oog binnenkomt.
Het kan oppervlakkig (erosie, een soort schaafwonde van het oog) of diep (zweer) gekwetst geraken. Een verwonding is meestal de oorzaak.
Spontane letsels zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen bij mensen met diabetes.
Ontsteking van het hoornvlies met vorming van zweren komt voor bij een herpessimplexvirusinfectie (HSV).
Een intact hoornvlies en een normale traanproductie beschermen het oog goed tegen infecties.
Bacteriële besmetting is eerder zeldzaam en treft vooral mensen met een reeds aangetast hoornvlies, bv. langdurig droge ogen, oogtrauma of letsel door het dragen van contactlenzen).
Een hoornvliesontsteking is doorgaans eenzijdig.
Een eerdere herpes-hoornvliesontsteking zal in de helft van de gevallen terugkeren.
Hoe kun je het herkennen?
Het oog doet meestal pijn en traant, en je hebt het gevoel dat er iets in het oog zit.
Soms zie je minder goed en ben je gevoeliger voor licht. Je hebt dan de neiging om je ogen dicht te knijpen.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je arts zal je eerst vragen stellen: hoe is het ontstaan? Draag je lenzen? Hoe lang heb je al last? Zijn er alarmsymptomen (verminderd zicht, lichtschuw, felle pijn)?
Daarna onderzoekt hij je oog. Hij druppelt er een kleurstof in die ervoor zorgt dat hij een letsel aan het hoornvlies duidelijker kan zien. Een zweer bij een HSV-infectie heeft een typische takachtige vorm. Bij een ontsteking is het slijmvlies rood en het hoornvlies ziet er door de ontsteking en de vorming van oedeem (vochtophoping) troebel uit.
Wat kun je zelf doen?
Is je oog geïrriteerd, vermijd dan om in je oog te wrijven. Wrijving kan de aandoening verergeren, en aanleiding geven tot een infectie.
Wat kan je arts doen?
De behandeling hangt af van de oorzaak.
Ligt een verwonding aan de basis van de klachten, dan geneest dit meestal spontaan binnen 1 tot 3 dagen. Je krijgt dan een zalf of oogdruppels met een antibioticum voorgeschreven die de genezing bevorderen en infectie tegengaan. Een afdekkend verband kan de pijn verlichten, maar versnelt de genezing niet.
Bij mensen met diabetes, verminderde weerstand, grote oogletsels of die de neiging hebben om veel in de ogen te wrijven, kan een oogverband wel aangewezen zijn.
Is het hoornvliesletsel na 3 dagen onvoldoende genezen of in geval van een hoornvlieszweer die niet het gevolg is van een verwonding, word je doorverwezen naar de oogarts. Dit gebeurt zeker bij een hoornvliesontsteking waarbij een spoedbehandeling noodzakelijk is om het gezichtsvermogen te bewaren.
Bij een herpesinfectie wordt gedurende 5 tot 10 dagen een oogzalf met aciclovir gebruikt.
In geval van besmetting is het belangrijk om de verwekker op te sporen en gericht te behandelen om te vermijden dat de besmetting zich dieper en verder in het oog verspreidt en tot zware complicaties leidt.
Meer weten?
https://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/hoornvlies_ontsteking_keratitis_infectie/