Wat is het?
Het oog bestaat uit verschillende delen. De buitenkant van het oog is de harde oogrok, oftewel het wit van het oog. Hieroverheen ligt een dun beschermend vliesje, het bindvlies of conjunctiva. De harde oogrok gaat vooraan in het oog over in een doorzichtig deel, het hoornvlies. Het hoornvlies zit voor de iris en de pupil. Doorheen het hoornvlies valt het licht naar binnen.
Bij een rood oog is het witte gedeelte van het oog rood. De oorzaak is meestal een ontsteking van het oogbindvlies. Zo'n ontsteking kan het gevolg zijn van een infectie, meestal door een virus, soms door een bacterie. Ook allergieklachten kunnen voor een ontsteking zorgen met jeuk en roodheid tot gevolg.
Andere mogelijke oorzaken van een rood oog zijn:
- droge ogen;
- een plotse toename van de oogboldruk (acuut glaucoom);
- bloeduitstorting in het oogwit;
- ontsteking of gezwelletje van de ooglidrand;
- ontsteking of letsels van het hoornvlies;
- ontsteking van het regenboogvlies of de harde oogrok;
- een vreemd voorwerp in het oog.
Natte ogen ontstaan door toename van de traanproductie. Ook hier is de oorzaak doorgaans een ontsteking, een vreemd voorwerp, of een naar buiten of naar binnen gedraaid ooglid.
Hoe vaak komt het voor?
Jaarlijks gaan gemiddeld 13 op 1.000 mensen naar de huisarts met oogklachten.
Een ontsteking van het oogbindvlies (conjunctivitis) is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog.
Hoe kun je het herkennen?
Wanneer het oogbindvlies ontstoken is, wordt het wit van het oog rood. De bloedvaatjes zwellen op. Je kunt ze dan ook goed zien. Als de oogbol beweegt, bewegen de bloedvaten mee. Je hebt meestal het gevoel dat er zand in je oog zit.
Soms is de roodheid beperkt tot de zone rond het hoornvlies, het doorzichtige deel van het oogbindvlies voor de iris. Dit kan een gevolg zijn van een ontsteking van de iris (regenboogvlies) of van acuut glaucoom (verstoring van de oogboldruk).
- Bij een ontsteking van de iris kun je slecht licht verdragen. Je pupillen zijn meestal klein en je ziet minder scherp. Drukken op het oog is pijnlijk. Het oog kan tranen.
- Bij acuut glaucoom heb je hevige oogpijn, hoofdpijn, ben je misselijk en moet je braken. Je ziet minder scherp. Doorgaans zie je ook een kring (halo) rond oplichtende voorwerpen.
Plaatselijke roodheid kan te wijten zijn aan een bloeding. Die kan spontaan optreden of veroorzaakt worden door een vreemd voorwerp of slag. Dikwijls zie je het vreemd voorwerp gewoon zitten. Ook een zweer van het hoornvlies kan gepaard gaan met plaatselijke roodheid. Matige pijn en beperkte lichtschuwheid zijn mogelijk.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je arts stelt vragen over je klachten en het ontstaan ervan. Hij gaat na of je pijn hebt, minder goed ziet en last hebt van lichtschuwheid omdat die klachten kunnen wijzen op aandoeningen die mogelijk ernstig zijn.
Het stellen van de diagnose gebeurt meestal door eenvoudige inspectie van het oog. Een letsel van het hoornvlies wordt zichtbaar dankzij het indruppelen van een kleurstof in het oog.
Voor een onderzoek van de lens, de binnenkant van het oog en de gezichtsscherpte moet je naar de oogarts (oftalmoloog).
Wat kun je zelf doen?
- Zit er een vreemd voorwerp in je oog, probeer het dan te verwijderen met de punt van een zakdoek of een wattenstaafje of door je oog met water te spoelen. Wrijf niet in je ogen; dit geeft enkel meer irritatie.
- Een kleine spontane bloeding is meestal onschuldig en verdwijnt vanzelf binnen 2 tot 3 weken.
- Met alle andere letsels ga je het best naar de dokter. Experimenteer zeker niet met allerlei zalfjes als je niet weet wat de oorzaak is.
- Draag geen contactlenzen tot de roodheid voorbij is.
Wat kan je arts doen?
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak.
Meer weten?
https://www.thuisarts.nl/rood-oog