Wat is het?
Glaucoom is een oogziekte waarbij de druk in de oogbol stijgt. Zonder behandeling komen de oogzenuw gaandeweg onder druk te staan, wat kan leiden tot zwarte vlekken of zelfs tot blindheid.
Men maakt een onderscheid tussen acuut geslotenhoekglaucoom en openhoekglaucoom. De oorzaak van acuut geslotenhoekglaucoom is een zwelling van de structuren in het voorste deel van het oog. Deze zwelling belemmert de afvoer van het oogvocht. Hierdoor stijgt de druk in de oogbol snel.
In principe kan iedereen glaucoom krijgen, maar de kans neemt toe bij oudere leeftijd, iemand van Afrikaanse of Oceanische afkomst, familieleden met glaucoom, in geval van bijziendheid, bij de inname van bepaalde medicijnen, waaronder corticoïden, antidepressiva en neuroleptica.
Hoe kun je het herkennen?
Acuut geslotenhoekglaucoom is het makkelijkst te herkennen aan de hand van volgende verschijnselen: plotse hoofd- en oogpijn, rood oog, misselijkheid en braken, je ziet af en toe regenboogkleuren rond lichten, gezichtsvermindering (wazig zicht of kleiner gezichtsveld).
Openhoekglaucoom kent een veel geleidelijker verloop en geeft, zonder behandeling, ook permanente klachten. Het kant jaren duren vooraleer je veranderingen opmerkt. Pas als het gezichtsveld zodanig aangetast is, ontstaan problemen.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De huisarts zal de vermoedelijke diagnose stellen aan de hand van vragen en een oogonderzoek. Hij zal je voorstellen om verdere onderzoeken te laten doen bij de oogarts.
In geval van plots optredende, hevige klachten zal hij je zo nodig met spoed doorverwijzen.
Wat kun je zelf doen?
In geval van oogklachten, acuut of chronisch, raadpleeg je best je huisarts. Hij zal je, indien aangewezen, naar een oogarts doorverwijzen. Vermeld steeds aan je arts dat je medicatie neemt, ook wanneer het gaat om oogdruppels, zalven, crèmes, neusdruppels of neusverstuivers.
Wat kan je arts doen?
De arts kan je vragen stellen over je risicofactoren, de klachten die je hebt en de medicijnen die je inneemt. Hij zal ook een eenvoudig oogonderzoek doen. Vaak is doorverwijzing naar de oogarts noodzakelijk. Behandeling is mogelijk met oogdrukverlagende medicatie, meestal in de vorm van oogdruppels.
Meer weten?
https://www.thuisarts.nl/glaucoom
Bronnen
www.ebpnet.be
http://www.oogartsen.nl/oogartsen/overige_oogziekten/glaucoom_glaucoma_oogdruk/