Wat is het?
Een normale zwangerschap duurt 40 weken. Een premature baby is een baby die te vroeg geboren wordt, met name vóór de 37e week van de zwangerschap. De meeste prematuren hebben ook een laag geboortegewicht (minder dan 2500 gram). Ongeacht de zwangerschapsduur wordt een baby met zo’n laag gewicht beschouwd als prematuur.
Roken, stress, voeding en het gewicht van de moeder kunnen een rol spelen bij vroeggeboorte.
Hoe beoordeelt de arts een vroeggeboorte?
Op basis van de geschatte datum van de zwangerschap, de bevindingen op de eerste echo en de datum van de laatste menstruatie wordt zo precies mogelijk de correcte leeftijd van de premature baby bepaald. Elke week meer of minder kan hier immers belangrijk zijn. Het geboortegewicht kan op die manier op het juiste punt van de groeicurve worden aangebracht, en de evolutie en groei correct opgevolgd.
Bij een geboortegewicht van meer dan 1500 gram wordt een normale gewichtstoename verwacht, zoals voorspeld in de gewichtscurve. Bij een gewicht van minder dan 1500 gram zal de gewichtstoename meestal vertraagd zijn, en komt er nadien een inhaalgroei. Is dat niet het geval, dan is er een probleem met de voeding of een onderliggende aandoening.
Wanneer een baby te vroeg en/of met een zeer laag geboortegewicht (minder dan 1500 gram) ter wereld komt, zal de arts het kindje extra opvolgen om mogelijke aandoeningen en vertraging in de psychomotorische ontwikkeling op te sporen. Door langdurige zuurstoftoediening kan de longrijping vertragen. De baby heeft dan ademhalingsproblemen en is vatbaarder voor infecties. De arts zal het kindje dan onder andere extra zuurstof geven en medicatie die de luchtpijpen opent.
Ook gehoorvermindering en oogafwijkingen komen meer voor. Bij beoordeling van de psychomotorische ontwikkeling zal de arts vooral oog hebben voor afwijkingen van het zenuwstelsel, zoals verminderde kracht en verlammingsverschijnselen, en voor problemen met de concentratie en cognitieve vaardigheden.
Wat kan je zelf doen?
Vermijd in de zwangerschap factoren die het risico op vroeggeboorte verhogen, zoals roken en overmatige stress.
Wat kan je arts doen?
Premature baby’s worden verzorgd in het ziekenhuis tot de artsen vaststellen dat de evolutie een ontslag mogelijk maakt. Correcte voeding neemt een belangrijke plaats in. Deze baby’s groeien sneller en hebben nood aan extra voeding met veel eiwitten, vitaminen (vooral vitamine D, in mindere mate vitamine A, B12, E en foliumzuur) en mineralen (vooral ijzer). Daarom is moedermelk alleen soms onvoldoende, en moeten supplementen worden gegeven.
Premature baby’s krijgen dezelfde vaccinaties als andere kinderen. Er wordt aanbevolen om alle premature baby’s ouder dan 6 maanden een griepprik te geven.
Aan kindjes die te vroeg geboren werden of een laag geboortegewicht hebben, wordt een extra dosis pneumokokkenvaccin gegeven op 12 weken.
De vaccins die normaal op de leeftijd van 15 maanden toegediend worden (4de dosis van het hexavalent vaccin en meningokokken type C-vaccin), worden vervroegd toegediend op 13 maanden bij premature baby’s, omdat ze vatbaarder zijn voor infecties.
Meer weten?
- Informatie voor ouders: https://www.kindengezin.be/zwangerschap-en-geboorte/geboorte/vroeggeboorte/
- https://www.thuisarts.nl/nieuws/rookvrije-zwangerschap