Wat is het?
Bij kinderen is er sprake van koorts als de lichaamstemperatuur hoger is dan 38°C gemeten in de aars, of hoger dan 37,5°C gemeten onder de oksel. Af en toe kan de lichaamstemperatuur oplopen tot 38°C zonder dat er sprake is van enige ziekte, zoals na een zware inspanning of ’s avonds.
Als er geen oorzaak voor de koorts gevonden wordt door het kind grondig lichamelijk te onderzoeken, spreekt men van koorts van onbekende oorsprong.
Mogelijke oorzaken voor aanhoudende koorts (langer dan 8 dagen) zijn:
- een infectie (meest frequente oorzaak);
- een aanslepende virale infectie, zoals klierkoorts,
- infecties diep in de buik,
- infecties van het bot of in het hart,
- tuberculose,
- hiv-infectie,
- malaria,
- ...
- een ontstekingsziekte;
- ontstekingsziekten van de darm (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa),
- bindweefselziekten,
- reumatische aandoeningen
- ziekte van Kawasaki,
- ...
- kanker;
Welke onderzoeken zal je arts uitvoeren?
Aangezien de oorzaak onbekend is, en de arts bij de start er ook geen idee over heeft, is het onderzoek altijd vrij uitgebreid. Meestal bestaat het uit een combinatie van een gedetailleerde bevraging, een nauwkeurig lichamelijk onderzoek, labotesten en röntgenonderzoeken.
- De arts start met een uitgebreide bevraging om meer te weten te komen over de exacte aard van de koorts. Hij gaat na hoelang de koorts al aanwezig is, hoe hoog de koorts is en op welke manier ze gemeten is. Hij vraagt ook na of er bepaalde symptomen aanwezig zijn of geweest zijn, of er variatie is in de loop van de dag, en of het gebruik van koortswerende middelen effect heeft. Ook de etnische achtergrond van het kind is belangrijk.
- Na het vraaggesprek wordt het kind grondig fysiek onderzocht: neus, keel en oren, hart en longen, buik, klieren, huid, ogen, beenderen en gewrichten worden nagekeken.
- Er wordt een bloed-, urine- en stoelgangonderzoek verricht.
- Malaria moet uitgesloten worden bij alle kinderen met koorts die gereisd hebben in malariagebieden, zelfs als de malariapreventie correct is toegepast.
- Er wordt altijd een Rx-foto van de longen genomen, en bij kinderen ouder dan 6 jaar ook van de sinussen. Er gebeurt een echografie van de buik. Afhankelijk van de eerste resultaten worden dan verdere onderzoeken gepland.
Hoe wordt aanhoudende koorts bij kinderen best behandeld?
Verdere behandeling hangt af van de gevonden oorzaak.
Als het bloedonderzoek normaal is en de koorts op en neer gaat, wordt zelden een specifieke onderliggende oorzaak gevonden. In deze gevallen verdwijnt de koorts bij meer dan 80% van de kinderen. De arts zal dan enkel koortswerende middelen zoals paracetamol voorschrijven.
Bij vermoeden van een onderliggende ernstige infectie kan het nuttig zijn om een behandeling te starten met antibiotica. Zo kan achterhaald worden of er een bacteriële infectie aan de oorsprong van de koorts ligt.