Wat is het?
Voor het centrale, gekleurde deel (regenboogvlies of iris) van het oog en de pupil zit het hoornvlies.
Het witte deel van het oog is bedekt met een slijmvlies (conjunctiva).
In geval van pterygium, soms ook vleugelvlies of vleugeltje genoemd, groeit een plooi van het slijmvlies in driehoekige vorm over het hoornvlies.
Dit gebeurt meestal vanuit de neushoek naar het midden van het oog. De groei gaat langzaam (maanden tot jaren) en kan spontaan stoppen.
Tot nu toe is er geen echte oorzaak gevonden, maar UV-straling en chronische irritatie door bv. stof en droogte kan een rol spelen.
Hoe vaak komt het voor?
Wetenschappelijke bronnen zeggen dat een vleugelvlies bij 0,3 tot 29% van de bevolking voorkomt.
Deze cijfers liggen zo ver uiteen omdat het voorkomen van deze aandoening afhangt van de groep mensen en de streek die men onderzoekt.
Een vleugelvlies komt vaker voor in zonnige klimaten, in Europa vooral rond de Middellandse Zee. Bij ons zien we het vaker bij migranten.
Hoe kun je het herkennen?
Een vleugelvlies veroorzaakt meestal geen oogklachten.
Soms ontstaat door de dikte van de aangroei wrijving, en dit kan resulteren in roodheid, meestal aan de neuskant van het oog, irritatie, branderig gevoel en tranenvloed.
In zeldzame gevallen reikt het vlies tot het midden van het hoornvlies, waardoor de kromming ervan verandert. De gezichtsscherpte en het gezichtsveld kunnen hierdoor verminderen.
Het kan esthetisch hinderlijk zijn.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je huisarts stelt de aandoening vast aan de hand van een simpel oogonderzoek waarbij hij naar de oogbol kijkt.
Soms zal hij je gezichtsscherpte nagaan met behulp van een visuskaart (kaart met letters en getallen van verschillende grootte).
Wat kun je zelf doen?
Doorgaans kun je zelf niets doen. Zolang er geen klachten zijn, hoeft dat ook niet.
Draag een zonnebril om je ogen tegen het zonlicht te beschermen.
Gebruik steeds een beschermende bril als je in een stoffige omgeving werkt.
Wat kan je arts doen?
Als er geen vermindering is van het zicht en er geen of slechts milde klachten zijn, kan men gewoon afwachten. De klachten kunnen behandeld worden met oogdruppels tegen ontsteking, roodheid of irritatie.
Is het zicht aangetast door het vleugelvlies of zijn er ernstige klachten, dan kan je huisarts je naar een oogarts verwijzen die het vlies heelkundig kan wegnemen.
Helaas komt de aandoening nadien vaak terug. Er blijft altijd een litteken achter op het hoornvlies na de operatie. Na de ingreep moet je het oog, vooral ’s nachts, afdekken met een oogkapje. Dit voorkomt dat je onbewust in je oog gaat wrijven.
Zwemmen en gevaarlijke sporten beoefenen mag gedurende een viertal weken enkel met beschermbril.
Je arts zal oogdruppels voorschrijven die je geleidelijk aan moet afbouwen.
Meer weten?
https://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/pterygium_pinguecula/