Wat is het?
Bij kinderen komen voelbare en/of zichtbare knobbeltjes in de nek vaak voor. Sommige verschijnen plots, andere zijn er wel maar vallen lange tijd niet op. Meestal zijn ze onschuldig.
De meeste aandoeningen die knobbeltjes in de halsstreek veroorzaken, zijn:
- infecties (virus, bacterie, tuberculose, toxoplasmose, kattenkrabziekte,...),
- infectie van de speekselklier,
- tandabces,
- ziekte van Kawasaki (kinderziekte met huiduitslag, koorts en oogontsteking),
- tumoren van de schildklier, speekselklieren, lymfeklieren,
- leukemie,
- bloeding in een spier,
- goedaardige cyste.
Komen de knobbels snel op en bevinden ze zich aan beide zijden van de hals, dan zijn ze hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een virale infectie. Zwelling aan één kant wordt doorgaans door een bacterie veroorzaakt. Kwaadaardige aandoeningen zijn slechts uitzonderlijk de oorzaak van knobbels in de hals bij kinderen.
Hoe vaak komt het voor?
Meer dan de helft van de schoolgaande kinderen heeft minstens één knobbeltje van meer dan 1 cm in de nek.
Hoe kan je het herkennen?
Zoals gezegd zijn knobbeltjes in de nek die plots optreden meestal een symptoom van een infectie. Je voelt dan een afgerond, hard en pijnlijk bolletje, dat groter wordt zonder behandeling. De afmeting varieert van 2,5 tot 6 cm.
De huid erboven kan rood en warm worden. Meerdere opgezwollen klieren aan beide kanten wijzen meestal op een virusinfectie, maar kunnen ook het gevolg zijn van een etterige keelontsteking. Het kind vertoont dan ook symptomen van een infectie zoals koorts, hoofdpijn, tandpijn, sliklast, slechte eetlust e.d.
Knobbeltjes die er al lange tijd zitten, geven meestal geen klachten en zijn onschuldig. Over het algemeen zijn het restkliertjes na een doorgemaakte infectie, en worden ze geleidelijk kleiner.
Verschillende, pijnloze klieren die snel groeien, maar na een drietal weken opnieuw kleiner worden, zijn mogelijk een indicatie dat je kind klierkoorts of toxoplasmose heeft doorgemaakt.
Knobbeltjes die na 4 weken nog steeds blijven groeien, zijn verdacht.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je arts spoort eerst een mogelijke infectie op en behandelt die. Hij vraagt welke klachten je hebt en betast de knobbeltjes. De plaats en de aard van de knobbels zijn bepalend voor de arts om te weten of het om onschuldige kliertjes gaat, of er eerder verder onderzoek moet gebeuren (bloedafname, echografie).
Bij knobbeltjes die groeien of langer dan 4 weken aanwezig blijven, doet de arts een bloedonderzoek. Bij twijfel over de diagnose verwijst hij je naar het ziekenhuis.
Wat kan je arts doen?
Virusinfecties genezen vanzelf. De arts geeft enkel iets tegen de koorts.
Infecties door bacteriën worden soms behandeld met antibiotica.
Kwaadaardige aandoeningen vragen om een gespecialiseerde behandeling in een ziekenhuis.
Meer weten?
https://www.thuisarts.nl/vergrote-lymfeklier/ik-heb-vergrote-lymfeklier-in-hals