Wat is het?
Een keelontsteking (faryngitis) gaat soms gepaard met een ontsteking van de amandelen (tonsillitis).
De belangrijkste symptomen zijn koorts en keelpijn, maar soms treden ook neussymptomen, oorpijn, hoesten of huiduitslag op.
Bij kinderen wordt een keelontsteking meestal veroorzaakt door een virus, zeker wanneer naast de keelklachten andere symptomen voorkomen.
Hoe vaak komt het voor?
Het is een heel vaak voorkomende aandoening. De boosdoener is meestal een virus (een adenovirus).
Klierkoorts is eveneens een vorm van virale keelontsteking. Dit komt voor in 1-10% van de gevallen van acute keelpijn, voornamelijk bij adolescenten.
Bij kinderen jonger dan 3 jaar is een door bacteriën veroorzaakte keelontsteking zeldzaam.
Hoe kun je het herkennen?
Je kind klaagt plots van keelpijn en een algemeen ziektegevoel.
Het kan zijn dat het minder eet of hangerig is.
Bij klierkoorts is er keelpijn, koorts, moeheid, pijnlijke en vergrote klieren in de hals.
De klachten duren langer dan 7 dagen.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De arts zal luisteren naar de klachten en het kind lichamelijk onderzoeken. Hij zal neus, keel en oren onderzoeken en de halsklieren betasten.
Verder onderzoek is zelden nodig. Men moet geen onderscheid maken tussen bacteriële en virale infecties. Een keelkweek (met een wattenstaafje een staaltje nemen uit de keel) is dus niet zinvol.
Wat kun je zelf doen?
Een acute keel- en amandelenontsteking of infectie herstelt meestal spontaan binnen een week, zelfs in geval van een streptokokkeninfectie (bacterie).
Dit kan je kind doen om de keelpijn te verlichten:
- regelmatig drinken of op iets zuigen
- voldoende rusten
- zacht voedsel eten en zure dranken vermijden
Overdracht van besmettelijke kiemen kan vermeden worden door een goede handhygiëne.
Wat kan je apotheker doen?
Tegen de pijn en de algemene ziektesymptomen (bv. koorts) is paracetamol de eerste keuze.
Een alternatief is ibuprofen: dit is een pijnstiller die ook ontstekingsremmend werkt, maar dit middel geeft vaker bijwerkingen en moet vermeden worden bij uitdroging en maagdarmklachten.
Aspirine wordt niet aanbevolen bij virale infecties omwille van zeldzame, maar ernstige complicaties.
Voor zuig- en smelttabletten, keelsprays of mondspoelmiddelen is niet voldoende betrouwbaar aangetoond dat ze nuttig zijn bij keelpijn. Hetzelfde geldt voor middelen op basis van echinacea of rode zonnehoed.
Wat kan je arts doen?
Bij een niet-ernstige keelontsteking zonder verhoogd risico op complicaties zal je arts uitleggen dat dit een vervelende maar onschuldige aandoening is die spontaan verdwijnt na 7-10 dagen.
In de meeste gevallen zal de arts geen antibioticum voorschrijven, maar vooral pijnstillers.
Je arts kan wel antibiotica voorschrijven als je kind tot een risicogroep behoort. Ook bij een bewezen bacteriële streptokokken-keelinfectie in een gesloten gemeenschap, zoals een instelling voor mentaal gehandicapten, zal de arts een antibioticum voorschrijven. Dit omwille van het besmettingsgevaar voor de andere kinderen die in nauw contact met het kind samenleven.
Als je kind ernstig ziek is en er uitgesproken keelpijn en slikklachten zijn, kan antibiotica overwogen worden. Als er een antibioticum wordt voorgeschreven, is dit gewoonlijk penicilline.
Als je arts complicaties vermoedt, zoals een abces met eventuele verplaatsing van de huig, zal hij jullie doorverwijzen naar het ziekenhuis.
Als je kind minstens 7 ernstige keelontstekingen of 5 in 2 opeenvolgende jaren doormaakt waarbij de amandelen aangetast zijn, kun je deze eventueel laten verwijderen. Vraag hiervoor raad aan je arts.
Meer weten?
http://www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/ziek/keelpijn/
Bronnen
- www.ebpnet.be
- Zelfzorgadvies in de apotheek, Praktijkgids 2. S.Cornwell, V.Foulon. Uitgeverij Acco. Editie 2018.