Wat is het?
We hebben drie soorten cellen in ons bloed: rode bloedcellen (RBC), witte bloedcellen (WBC) en bloedplaatjes (BP). Elk hebben ze hun eigen specifieke functie.
Witte bloedcellen spelen een belangrijke rol in ons afweersysteem. Als ons lichaam zich moet verdedigen tegen indringers (virussen, bacteriën of parasieten) worden er witte bloedcellen bijgemaakt. Een toename van het totaal aantal witte bloedcellen noemen we leukocytose.
Er zijn veel verschillende types witte bloedcellen. Aan de hand van het type dat is toegenomen, kan de arts soms zien of je een virale of bacteriële infectie doormaakt. Andere oorzaken van leukocytose zijn kwaadaardige bloedziekten zoals leukemie. In dat geval is er een zeer sterke toename van een bepaald type witte bloedcellen.
Je kunt al deze aandoeningen ook doormaken zonder dat het aantal witte bloedcellen stijgt. En omgekeerd wijst een toename van witte bloedcellen niet altijd op een ziekte. Het aantal witte bloedcellen kan immers ook stijgen:
- tijdens de zwangerschap,
- bij zware inspanningen,
- bij psychologische stress,
- na de maaltijd,
- bij rokers,
- bij gebruik van sommige medicatie (bv: cortisone).
Dat maakt de interpretatie niet altijd gemakkelijk.
Hoe vaak komt het voor?
Een stijging van de concentratie witte bloedcellen in het bloed komt heel vaak voor. De meeste mensen maken dit een aantal keer per jaar door. De kans op een ernstige oorzaak zoals een bloedkanker is klein.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je arts berekent de hoeveelheid witte bloedcellen via een bloedafname en een bloedonderzoek. Is er een logische verklaring voor een stijging van de witte bloedcellen, dan gebeurt er geen verder onderzoek. Je bloed wordt dan eventueel na een paar weken gecontroleerd.
De arts stuurt je echter door voor verder onderzoek in volgende gevallen:
- wanneer de leukocytose niet verdwijnt,
- wanneer een abnormaal type witte bloedcellen wordt gevonden,
- bij een abnormale verhouding in de soorten witte bloedcellen zonder duidelijke verklaring,
- wanneer de arts denkt aan een kanker van de bloedcellen.
In het laatste geval verricht men een beenmergpunctie. Hierbij worden beenmergcellen, meestal uit het bekken, opgezogen via een holle naald en verder onderzocht.
Wat kan je arts doen?
Virale infecties genezen spontaan; hiervoor is geen speciale behandeling nodig.
Bacteriële infecties worden meestal behandeld met antibiotica. Hiermee normaliseren de witte bloedcellen vrij snel, al na enkele weken.
In geval van een kwaadaardige bloedziekte is een speciale behandeling nodig in het ziekenhuis, zoals chemotherapie en eventueel beenmergtransplantatie.