Wat is het?
Oorsmeer is de door de oorsmeerkliertjes geproduceerde bruine stof die je terugvindt in de uitwendige gehoorgang. Vermengd met haartjes en huidschilfers vormt het kleine propjes. Vers oorsmeer is smeuïg, maar droogt geleidelijk uit. Het valt soms vanzelf uit het oor als droge, korrelige brokjes. Oudere leeftijd (snelle indikking van oorsmeer), sterke schilfering (eczeem), talgvorming of afwijkende vorm van de gehoorgang kunnen de normale reiniging van de gehoorgang verstoren.
Oorsmeer heeft verschillende functies:
- het heeft een waterafstotende werking en beschermt de gehoorgang tegen vocht;
- het beschermt de huid van de gehoorgang tegen uitdroging;
- het beschermt tegen schimmels en bacteriën;
- het verzuurt het leefmilieu voor bacteriën;
- het onderschept o.a. stof, vuil, vreemde voorwerpen en insecten.
Iedereen heeft oorsmeer, de ene persoon al wat meer dan de andere. De reden waarom dit varieert, kennen we niet.
Hoe kan je het herkennen?
Wanneer een oorsmeerprop de uitwendige gehoorgang (bijna) volledig afsluit, kun je aan die kant minder goed horen (verlies van 10 tot 30 decibel). Je kunt het gevoel hebben dat het oor dichtzit, of abnormale gehoorsensaties (bv. zoemend geluid), jeuk en/of duizeligheid ondervinden. Een harde prop kan ook pijnlijk zijn. Douchen of zwemmen zal de klachten vaak plots versterken omdat water de oorprop doet zwellen.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je arts zal met een otoscoop in je oren kijken. Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
Wat kan je zelf doen?
Je hoeft de oren niet proper te maken. Je doet dit ook beter niet. Wattenstokjes en oordopjes stimuleren immers de aanmaak van oorsmeer en duwen het oorsmeer steeds meer naar binnen. Daarom verwijdert men oorstoppen alleen wanneer ze het gehoor verminderen of het onderzoek van het trommelvlies belemmeren.
Heb je gemakkelijk last van oorproppen, ga dan een tot twee keer per jaar langs bij je huisarts om je oren te laten uitspuiten.
Wil je je oor toch reinigen, beperk je dan tot het zichtbare gedeelte en reinig enkel met bv. een nat washandje.
Draag je een hoorapparaat zorg dan voor een juist onderhoud en juiste reiniging van alle onderdelen.
Wat kan je apotheker doen?
Er zijn oordruppels op basis van olie verkrijgbaar die het verwijderen van een oorprop makkelijker maken. Je moet ze 3 tot 4 dagen in je oor druppelen ter voorbereiding van de propverwijdering door een arts. Deze druppels mogen niet gebruikt worden bij gaatjes in het trommelvlies of bij buisjes.
Wat kan je arts doen?
Zit de prop vooraan en los in de gehoorgang, dan kan de arts ze met een speciaal lusje of haakje proberen te verwijderen. Meestal zal hij het oor uitspuiten met water van ongeveer 37°C. Soms is een oorprop moeilijk te verwijderen. Dan kan het nodig zijn om eerst het oor te behandelen met druppels gedurende 3 dagen. Blijft de oorprop hardnekkig zitten, dan word je verwezen naar een neus-keel-oorarts (NKO) die de prop met een soort van stofzuigertje zal verwijderen.
Meer weten?
https://www.thuisarts.nl/verstopt-oor/ik-heb-last-van-verstopt-oor
Bronnen
www.ebpnet.be
http://www.kno.nl/index.php/patienten-informatie/oor/oorsmeer/
Zelfzorgadvies in de apotheek, Praktijkgids 2. S.Cornwell, V.Foulon. Uitgeverij Acco. Editie 2018.