Wat is het?
Bij een (midden)oorontsteking is het deel van het oor dat onmiddellijk achter het trommelvlies zit ontstoken.
In het middenoor zitten de gehoorbeentjes (de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel) die een rol spelen bij het gehoor. Bij een ontsteking wordt vocht aangemaakt in het middenoor. Dat vocht kan een paar weken aanwezig blijven na een ontsteking, maar verdwijnt uiteindelijk meestal spontaan.
Als er na 2-3 maanden nog steeds vocht in het middenoor zit, spreken we van een ‘lijmoor’. Dit wordt zo genoemd omdat het vocht na verloop van tijd dikker, slijmerig en kleverig wordt.
Het kan het trommelvlies naar binnen trekken en de beweeglijkheid van de gehoorbeentjes, en dus het gehoor, verminderen.
Ook een lijmoor herstelt meestal spontaan. In 50% van de gevallen is het na 3 maanden verdwenen, en in 95% na 1 jaar.
Het komt vooral voor bij kinderen tussen 1 en 2 jaar die een acute middenoorontsteking krijgen door een verkoudheid.
De oorzaak is meestal dat de buis van Eustachius (het verbindingsbuisje tussen het middenoor en de neus) nog niet volledig gevormd is en dat het afweersysteem van het kindje nog onvoldoende werkt. Ook aangeboren afwijkingen, zoals een gespleten gehemelte, kunnen aan de basis liggen.
Hoe kun je het herkennen?
Dikwijls zijn er geen klachten. Het kind kan slechter horen na een infectie van de bovenste luchtwegen.
Voordien is er meestal een episode geweest van een acute middenoorontsteking met verstopte neus, koorts en oorpijn.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De arts kan met een otoscoop in het oor kijken en eventueel veranderingen van het trommelvlies of vocht in het middenoor vaststellen.
Als hier bij een controle na 3 maanden nog steeds sprake van is, word je doorverwezen voor verder onderzoek en het stellen van de diagnose.
Dit gebeurt aan de hand van een tympanometrie, een onderzoek waarmee de beweeglijkheid van het trommelvlies gemeten wordt, en de weerstand die het middenoorsysteem biedt aan de geleiding van het geluid.
Langs een rubberdopje wordt een toon in het oor gestuurd en wordt het effect ervan op het middenoor gemeten. Het is een eenvoudig en pijnloos onderzoek.
Wat kun je zelf doen?
Infecties van de bovenste luchtwegen moeten goed verzorgd worden.
Probeer de neus van het kindje open te houden.
Als je opmerkt dat het gehoor van je kind vermindert, raadpleeg dan je arts.
Wat kan je arts doen?
Uit verschillende studies is gebleken dat een medicamenteuze behandeling weinig tot niets helpt (antibiotica, anti-allergische medicatie, sprays, flessen tegen verkoudheid…), behalve wat verlichting van de klachten.
Bij gehoorverlies beslist de specialist of het plaatsen van buisjes nodig is of niet. Hij houdt hierbij rekening met de leeftijd, het feit of één dan wel beide oren zijn getroffen, eventuele afwijkingen aan het oor, en het seizoen.
Vlak voor de zomer wordt dikwijls geopteerd om nog wat af te wachten, omdat spontaan herstel meer voorkomt in de zomer.