Wat is het?
Plots gehoorverlies zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak (of in medische termen “idiopathisch sensorineuraal gehoorverlies”) is altijd een medisch noodgeval. Het gaat om plotse doofheid van meer dan 30 dB (dB of decibel is de maat waarmee geluid wordt uitgedrukt) gedurende minstens 3 opeenvolgende frequenties in maximum 3 dagen. In de meeste gevallen is het gehoorverlies maar aan één kant.
Iets meer dan de helft van de mensen (65%) met deze aandoening geneest spontaan; bij de anderen is het gehoor blijvend verminderd. Hoe erger de doofheid in het begin, hoe groter de kans op blijvend gehoorverlies.
Er is geen duidelijk bewezen oorzaak voor het ontstaan van deze plotse doofheid. Mogelijk kunnen virusinfecties, auto-immuunziekten, stoornissen in de cellen van het slakkenhuis (onderdeel van het binnenoor) en bloedvatafwijkingen aan de basis liggen.
Soms is de oorzaak van het gehoorverlies wel duidelijk: een oorprop in het buitenoor die de geluidsgolven blokkeert, vochtophoping achter het trommelvlies bij een middenoorontsteking, bepaalde medicijnen (chemotherapie, plaspillen, hoge dosissen aspirine) en sommige tumoren.
Hoe vaak komt het voor?
Plots gehoorverlies zonder duidelijke oorzaak komt niet zo vaak voor. Jaarlijks stelt men de aandoening vast bij ongeveer 8 tot 15 op 100.000 personen.
Hoe kan je het herkennen?
Je ondervindt plots gehoorverlies aan één kant.
Sommige mensen ervaren ook een vol gevoel in het oor, zijn duizelig of hebben last van oorsuizen.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De arts zal je bij deze klachten grondig onderzoeken en alle mogelijke oorzaken van gehoorverlies nagaan (prop, ontsteking...).
Om de aard van het gehoorverlies te bepalen, kan hij stemvorkproeven uitvoeren. Hiervoor plaatst hij een stemvork op het midden van je kruin en achter je oor. Je moet dan aangeven waar je het geluid het beste hoort.
De ernst van het gehoorverlies wordt ingeschat aan de hand van een toonaudiogram. Dat is een gehoortest die toont in hoeverre je geluiden (frequentie en sterkte) kan waarnemen.
Indien nodig vraagt je arts ook een scan aan van het gehoororgaan en/of van de hersenen.
Wat kan je zelf doen?
Omdat de oorzaak niet echt gekend is, kunnen we geen concrete adviezen geven om plots gehoorverlies te vermijden. Als het voorvalt, is onverwijld medisch advies inwinnen de boodschap. Een snelle opstart van de behandeling is heel belangrijk om de schade aan het binnenoor zo veel mogelijk te beperken.
Zorg na de behandeling voor voldoende rust. Bescherm je gehoor tegen al te grote geluidshinder, en draag speciale oordopjes of een koptelefoon.
Wat kan je arts doen?
Gaat het zeker om plots gehoorverlies, dan stelt de arts zo snel mogelijk een behandeling in. Behandeling heeft helaas weinig effect als ze pas gestart wordt 4 weken of langer na het begin van de symptomen.
De standaardbehandeling bestaat nog steeds uit hoge dosis cortisone.
In sommige gevallen is hyperbare zuurstoftherapie te overwegen. Daarna volstaat een goede opvolging.
Het is mogelijk dat de arts je voor enige tijd verbiedt om te vliegen en/of te duiken.
Meer weten?
- https://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/gehoorverlies/oorzaken/index.jsp
- https://www.thuisarts.nl/plotselinge-doofheid/ik-ben-opeens-doof-aan-%C3%A9%C3%A9n-oor
- http://www.kno.nl/index.php/patienten-informatie/oor/plotselinge-doofheid/