Wat is het?
Het plaatsen van buisjes is een zeer courante ingreep bij kinderen. De voornaamste reden voor de ingreep is vochtophoping in het middenoor (‘lijmoor’ of ‘glue ear’), meestal na een acute middenoorontsteking. Trommelvliesbuisjes helpen het aantal herhaalde middenoorontstekingen te verminderen.
Bij driekwart van de kinderen herstelt het 'lijmoor' spontaan binnen de 6 maanden. Trommelvliesbuisjes komen pas in aanmerking als het slijmoor langer dan 3 maanden aanhoudt, het een nadelige invloed heeft op het functioneren of de ontwikkeling van het kind en/of het kind duidelijk minder goed hoort. Na plaatsing blijven de buisjes meestal 8 tot 12 maanden in het trommelvlies zitten. Nadien komen ze meestal vanzelf los.
Bij een loopoor vloeit er ontstekingsvocht uit het oor. De belangrijkste oorzaak van een loopoor bij trommelvliesbuisjes is een verkoudheid met acute ontsteking van het middenoor.
Hoe vaak komt het voor?
Van de kinderen met trommelvliesbuisjes heeft 20 à 50% ten minste één episode van loopoor.
Hoe kun je het herkennen?
Er loopt vocht uit het oor. Is er pijn zonder vochtverlies, dan wijst dit eerder op een verstopping of verlies van het buisje.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De arts zal met de otoscoop in het oor kijken. Hij kan met een borsteltje een beetje van het vocht opnemen om te laten onderzoeken op het soort bacteriën dat erin zit. Dit heeft zeker zijn nut wanneer lange tijd vocht uit het oor blijft lopen en het kind niet goed reageert op de standaardantibiotica. Mogelijk zijn er dan meer zeldzame bacteriën in het spel.
Wat kun je zelf doen?
Je laat het loopoor altijd best even nakijken door de arts. Vlak na het plaatsen van trommelvliesbuisjes is een loopoor gedurende enkele dagen niet abnormaal, maar dat stopt doorgaans spontaan binnen de week.
Wat kan je arts doen?
Je arts evalueert of antibiotica al dan niet in aanmerking komen om de aandoening te genezen. Met antibiotica stopt het loopoor meestal binnen de 3 dagen. Het effect en nut van oordruppels is niet helemaal duidelijk. Enkel Ciloxan® oordruppels mogen gebruikt worden bij trommelvliesbuisjes. Andere oordruppels (bijv. Polydexa®, Panotile®, Terra-Cortril + Polymyxine B®) mogen niet gebruikt worden!
Kort na het stoppen van het loopoor ga je best even langs bij je huisarts. Die controleert dan of het oor volledig genezen is. Blijft het loopoor ondanks de antibiotica langer dan één week duren, dan zal de huisarts je doorverwijzen naar een neus-keel-oorarts (NKO).
Meer weten?
www.thuisarts.nl/loopoor/mijn-kind-heeft-loopoor