Wat is het?
Onder oorpijn verstaan we pijn in het oor of in de gehoorgang. We onderscheiden primaire en secundaire oorpijn.
Bij primaire oorpijn ligt de oorzaak in het oor zelf. In de meeste gevallen gaat het om een ontsteking in de gehoorgang of het middenoor. Soms betreft het een trauma, zoals een slag op het oor of een plotse drukstijging (barotrauma), zoals bij een ontploffing of bij het duiken. Ook koude lucht of wind kan leiden tot pijn. Zeldzame oorzaken zijn gezwellen in het oor of een ontsteking van de aangezichtszenuw.
Bij secundaire of gerefereerde oorpijn ligt de oorzaak op afstand van het oor, en straalt de pijn uit naar het oor. Pijn in het kaakgewricht, tandpijn en nekpijn kan men in het oor voelen. Ook bij aandoeningen van de keel, de tong of het gehemelte kan de pijn naar het oor uitstralen, bijv. bij een keelontsteking. Zeldzame oorzaken zijn aandoeningen van de stembanden, slokdarm, schildklier, luchtpijptakken of de grote slagaders in de borstkas.
Hoe kan je het herkennen?
Ontstekingen veroorzaken vaak hevige oorpijn. Er zijn dan meestal ook andere symptomen, zoals koorts of een verkoudheid. Pijn door koude lucht verdwijnt met warmte.
Een secundaire oorzaak is soms moeilijk te herkennen. Consulteer je arts bij hevige of langdurige oorpijn.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je arts zal eerst het oor zelf onderzoeken. Als hij daar de oorzaak vindt, is geen verder onderzoek nodig. Indien niet, dan zal hij ook de mond, de keel, het kaakgewricht en de nek onderzoeken.
Als de oorzaak dan nog altijd onduidelijk is, kan je arts je verwijzen naar een gespecialiseerde neus-keel-oorarts of een tandarts.
Wat kan je zelf doen?
Neem eventueel paracetamol in tegen de pijn.
Vermijd water in het oor.
Raadpleeg je arts als de pijn niet spontaan verdwijnt.
Wat kan je apotheker doen?
Je apotheker kan je een pijnstiller aanraden op basis van paracetamol. Indien dit onvoldoende effectief is, kan je eventueel overschakelen op ibuprofen. Gebruik geen ibuprofen als je lijdt aan astma, nierproblemen hebt of er een risico op uitdroging is.
Pijnstillers van het type ibuprofen kunnen maag-darmklachten geven: neem ze in tijdens of na het eten en stop onmiddellijk als je maagklachten ervaart. Respecteer de dosis, laat minstens 4 uur tussen 2 innamen en vermeld aan je apotheker of je andere medicatie zoals bloedverdunners neemt.
Oordruppels met pijnstillers (bv. lidocaïne) zijn niet aangewezen.
Als de pijn of koorts na 3 dagen niet verdwijnt met pijnstilling, moet je een arts raadplegen.
Wat kan je arts doen?
De behandeling hangt af van de oorzaak.
Virale infecties genezen spontaan.
Bacteriële besmettingen worden soms behandeld met antibiotica.
Meer informatie
https://www.thuisarts.nl/oorpijn/ik-heb-oorpijn
Bronnen
- www.ebpnet.be
- Zelfzorgadvies in de apotheek, Praktijkgids 2. S.Cornwell, V.Foulon. Uitgeverij Acco. Editie 2018.