Wat is het?
De uitwendige gehoorgang loopt van de oorschelp tot aan het trommelvlies.
Een ontsteking kan acuut optreden of chronisch verlopen. Men vermoedt dat een verstoring van het lokale zure milieu aan de basis ligt. Oorsmeer is normaal zuur en heeft een beschermende en antibacteriële werking. Zeep en shampoo kunnen dit effect tenietdoen.
Andere risicofactoren zijn onder andere een warme en vochtige omgeving, ‘vuil’ water (zwemmen), afsluiting van het oor (bv. oordopjes of hoorapparaat), oorpeuteren, oorreiniging (wattenstaafjes), middenoorontsteking, contactallergie, psoriasis, eczeem, diabetes en een te nauwe gehoorgang. Zelden is een tumor van de uitwendige gehoorgang de oorzaak.
Hoe vaak komt het voor?
Jaarlijks stelt de huisarts bij ongeveer 14 op duizend mensen een acute uitwendige oorontsteking vast.
De aandoening komt vooral in de zomer voor, omdat we dan meer gaan zwemmen.
De chronische vorm komt veel minder vaak voor.
Hoe kan je het herkennen?
Een acute ontsteking van de uitwendige gehoorgang treedt vrij plots op, binnen enkele uren tot een paar dagen.
De voornaamste klachten zijn oorpijn en jeuk.
Er kan etterig vocht uit het oor lopen. De uitwendige gehoorgang kan ook rood en gezwollen zijn, en soms bedekt met schilfertjes. Af en toe wordt aan de buitenrand een klein abces opgemerkt. Men hoort ook minder goed.
Een chronische ontsteking van de uitwendige gehoorgang verloopt over weken tot maanden.
De voornaamste klacht is jeuk; pijn is er nauwelijks. De huid schilfert en is verdikt. Oorloop is er meestal niet of eerder helder.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Om een middenoorontsteking uit te sluiten, inspecteert de arts de oorschelp en bekijkt hij de gehoorgang en het trommelvlies met een otoscoop.
In geval van een schimmelinfectie lijkt de gehoorgang beschimmeld of bedekt met een grijs-zwart beslag.
Is er etter aanwezig, dan neemt de arts met behulp van een wattenstaafje een staal voor verder onderzoek in het labo.
Bij vermoeden van psoriasis controleert hij ook de huid ter hoogte van de elleboog of de behaarde hoofdhuid.
Bij een volledig normaal onderzoek kijkt hij ten slotte andere mogelijke oorzaken van oorpijn na (bv. aandoeningen van keel of kaakgewricht).
Wat kan je zelf doen?
De gehoorgang reinigt zich vanzelf. Peuter dus niet in je oren en reinig ze ook niet met een wattenstaafje. Vermits de gehoorgang naar binnen toe versmalt, duw je zo het smeer en de onzuiverheden dieper naar binnen.
Zwemmers kunnen beschermende oordopjes of watjes met vaseline gebruiken.
Douchen of je haren wassen doe je het best in voorovergebogen houding zodat er geen water in de gehoorgang komt. Droog nadien de oorschelp en het begin van de gehoorgang goed af.
Je kunt je hoorapparaat laten aanpassen zodat de gehoorgang beter verlucht wordt.
Wat kan je arts doen?
Een grondige reiniging van de gehoorgang, meestal met lauw water of een zoutoplossing, is de hoeksteen van de behandeling.
Daarna worden zure oordruppels met cortisone ingebracht.
Als pijnstiller helpen paracetamol of een ontstekingsremmer.
Heb je drie weken na start van de behandeling nog klachten, dan zal je arts je oor onderzoeken op schimmels, gisten en bacteriën. Zo nodig schrijft hij antischimmelpreparaten of antibioticumoordruppels voor.
Eventuele uitlokkende factoren worden aangepakt.
Bij vermoeden van contactallergie kun je zelf eerst nagaan of het vermijden van de vermoedelijke oorzaak effect heeft. Je arts kan je ook doorsturen naar een specialist voor allergieonderzoek.
In geval van koorts, algemeen ziek zijn of uitbreiding van de ontsteking naar de oorschelp of de huid rondom het oor, zijn oordruppels en antibiotica noodzakelijk.
Een abces wordt ingesneden.
De arts verwijst je door naar een specialist in volgende gevallen: ongunstige evolutie, falen van de behandeling, vermoeden van een kwaadaardige tumor, diabetes en eenzijdige klachten bij een oudere persoon.
Meer weten?
- https://www.thuisarts.nl/ontsteking-van-gehoorgang/ik-heb-ontsteking-van-gehoorgang
- http://www.kno.nl/index.php/patienten
- informatie/oor/gehoorgangontsteking/