Wat is het?
De oogleden beschermen de ogen tegen uitdroging en infecties.
Door met de oogleden te knipperen wordt het oog gereinigd en vochtig gehouden. Daarom zijn de ogen ook tijdens de slaap dicht.
In een aantal omstandigheden is het niet meer mogelijk om één of beide ogen volledig te sluiten. Mogelijke oorzaken zijn bewusteloosheid (coma), verlamming van een aangezichtszenuw, aangezichtsletsel, tumor van de oogkas en schildklierziekten.
Hoe kan je het herkennen?
Het oog sluit niet volledig, ook niet tijdens de slaap. Daardoor wordt het oog droger en is het gevoeliger voor infecties. Het oog kan rood, geïrriteerd en gezwollen zijn.
Blijft de aandoening te lang bestaan, dan geraakt ook het hoornvlies (doorzichtige deel van het oog waar het licht binnenkomt) beschadigd en troebel, met mogelijk vorming van kleine zweertjes en gaatjes. Je hebt last van troebel zicht.
Zonder behandeling volgt op termijn blindheid.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De arts onderzoekt het oog en schat de ernst in. Bij onmogelijkheid om de oogleden te sluiten, word je steeds verwezen naar de oogarts (oftalmoloog).
Wat kan je arts doen?
Je krijgt een vochtinbrengende ooggel of antibioticumzalf voorgeschreven die je vaak moet gebruiken om infecties, uitdroging en beschadiging te vermijden.
Er kan een plastic kapje met tape over het oog worden aangebracht.
‘s Nachts kun je de ogen dichtplakken.
Wanneer men vermoedt dat deze toestand langere tijd aanwezig zal zijn, dan kan een oogarts het ooglid gedeeltelijk samen hechten. Wanneer de oorzaak gecorrigeerd is, kan deze ingreep nadien makkelijk ongedaan gemaakt worden.
Is het onvolledig sluiten van de oogleden van blijvende aard, dan kan in het bovenste ooglid een gewichtje worden ingeplant.