Wat is het?
Jeuk is een kriebelend gevoel dat je aanspoort tot krabben. Je kind kan jeuk hebben op een bepaalde plek of verspreid over het hele lichaam.
Jeuk bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben, en kan voorkomen met of zonder huidletsels.
Hoe kun je het herkennen?
Oorzaken van jeuk bij kinderen
- Atopisch eczeem: droge jeukende huid, over grote of kleine oppervlakken. Komt vooral voor in de buigzijden van de knieën en ellebogen.
- Netelroos: jeukende vlakke bultjes op de romp, ledematen en gezicht. Vaak ontstaan ze zeer plots. De bultjes kunnen afwisselend verdwijnen en opnieuw verschijnen. Bij kinderen zijn infecties de meest voorkomende oorzaken van netelroos.
- Eczeem door schurft: continu jeukende bultjes. Als je goed kijkt naar de handpalmen en voetzolen zijn vaak de typische gangetjes zichtbaar.
- Hoofdluis: luizen en neten (eitjes) in de haren, die rode bultjes veroorzaken op de hoofdhuid.
- Wormen: jeuk rond de aars die vooral ’s nachts voelbaar is en je kind wakker houdt.
- Bacteriële infectie ter hoogte van de aars: jeuk, intense roodheid en pijn rond de aars.
- Waterpokken: jeukende bultjes en blaasjes die samen voorkomen, verdwijnen en weer elders verschijnen. Soms gaan waterpokken gepaard met koorts. Nadat de letsels verdwenen zijn, kan de jeuk nog een week aanhouden.
Allergieën
In de zomer kan jeuk een symptoom zijn van overgevoeligheid aan licht. Ook een allergie, veroorzaakt door bijv. citrusvruchten, aardbeien en cacao, kan in haar lichtste vorm soms enkel jeuk uitlokken. Een pollenallergie gaat soms gepaard met jeuk in de oren.
De jeukende huidziekte mastocytose komt af en toe voor bij kinderen en verdwijnt spontaan.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De arts stelt de diagnose onder andere op basis van het uitzicht en de plaats (lokale of algemene jeuk).
Wat kun je zelf doen?
Probeer te vermijden dat je kind aan de letsels krabt, want dat kan een infectie veroorzaken. Houd de nagels van je kind best zo kort mogelijk. Er bestaan ook speciale antikrabpakjes of -wantjes.
- Droge huid kun je behandelen met een vochtinbrengende crème of zalf, verkrijgbaar bij de apotheker. Beperk het baden, want dat droogt de huid nog verder uit. Gebruik hypoallergene huidverzorgingsproducten zonder parfum en douche-olie in plaats van zeep.
- Warme en jeukende huid kun je verlichten met een koud kompres of mentholcrème.
- Hoofdluizen kun je doeltreffend behandelen met de nat-kam-methode: was het haar gedurende twee weken om de 3 à 4 dagen wassen en kam het daarna uit met een luizenkam. Doe dit tot er geen luizen of neten meer in de kam zitten.
- Als je kind schurft heeft, moet je de kledij en lakens wassen. De arts zal ook een behandeling voorschrijven.
Wat kan je arts doen?
De behandeling hangt af van de oorzaak van de jeuk.
- Bij een droge huid zal de arts een vochtinbrengende of hydraterende zalf voorstellen. Deze crèmes moet je 1 à 2 keer per dag aanbrengen. De huid zal er minder droog en soepeler door worden.
- De basisbehandeling voor atopisch eczeem is een hydraterende behandeling in combinatie met een zalf of crème op basis van cortisone in een lage dosis.
- Bij netelroos schrijft de arts geneesmiddelen tegen allergie voor.
- Is er sprake van schurft, dan moet je het hele lichaam insmeren met een specifieke crème.
- In geval van luizen, schurft en wormen is het vaak nodig om de hele familie of kinderen in de dagelijkse omgeving (kinderdagverblijf, school) mee te behandelen.
Meer weten?
- https://www.thuisarts.nl/jeuk/ik-heb-last-van-jeuk
- https://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/jeuk