Wat is het?
De aarsworm is een draadvormige, ronde, witte worm van maximaal 13 mm lang, die in de dikke darm van de mens leeft. Deze parasiet komt enkel bij de mens voor, en wordt van mens op mens overgedragen. Het volwassen wijfje legt haar eitjes rond de aars. Door krabben kunnen ze op de handen en het beddengoed terecht komen. Nieuwe besmettingen gebeuren dan door het inslikken van de eitjes. Het duurt dan nog 1 tot 2 maanden voor de eitjes zijn uitgegroeid tot volwassen wormen en klachten kunnen veroorzaken.
Hoe vaak komt het voor?
De aarsworm komt wereldwijd voor en is de meest voorkomende worminfectie in veel geïndustrialiseerde landen. De infectie treft vooral, maar niet uitsluitend, kinderen tussen 3 en 10 jaar.
Hoe kun je het herkennen?
De voornaamste klacht is jeuk rond de aars, vooral ‘s nachts. Dan komen de wormen naar buiten gekropen om er hun eitjes leggen. Kinderen worden er soms van wakker. Af en toe kun je de volwassen wormpjes zien. Ook prikkelbaarheid (mogelijk door slaaptekort) en verminderde eetlust komen voor.
Door krabben kunnen kleine wondjes ontstaan die kunnen infecteren. Een zeldzame keer geraken de wormpjes bij meisjes in de vagina of de plasbuis. Daar kunnen ze een ontsteking veroorzaken, omdat de wormen waarschijnlijk bacteriën meebrengen.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je arts zal de diagnose vermoeden op basis van de klachten en bevestigen door het vinden van eitjes. Dit kan door met een wattenstaafje rond de aars en in de ingang van de darm te wrijven. De eitjes blijven eraan kleven en kunnen zo op een draagglaasje aangebracht worden om bekeken te worden onder de microscoop. Een andere methode is een strookje tape op de aars plakken en dat daarna op een draagglaasje aanbrengen.
Wat kun je zelf doen?
De eitjes komen meestal op de handen en het beddengoed terecht. Handhygiëne is dus zeer belangrijk. Heel het gezin moet de handen wassen voor elke maaltijd en na elk toiletbezoek. Knip ook de nagels van de handen kort. De lakens en dekens worden best met de stofzuiger schoongemaakt, gelucht en ververst de dag na de behandeling. Andere kinderen slapen best niet samen in hetzelfde bed met een kind dat besmet is.
Wat kan je arts doen?
De wormpjes worden behandeld met een wormdodend middel, meestal mebendazol (Vermox®). Dit geneesmiddel is enkel efficiënt tegen de volwassen wormen, en niet tegen de eitjes. Om ook de wormen te doden die na de eerste behandeling nog uit de eitjes zijn gekomen, wordt de behandeling na 2 weken herhaald.
Meer weten?
https://www.thuisarts.nl/wormen/ik-heb-aarsmaden