Wat is het?
Een hersenschudding is het gevolg van een letsel zoals een slag of val op het hoofd, en waarbij de normale werking van de hersenen tijdelijk verstoord is. Het betreft een licht hersenletsel zonder bloedingen of kneuzingen in of rond de hersenen.
Hoe vaak komt het voor?
Jongvolwassenen (tussen 10 en 25 jaar) lopen het vaakst een hersenschudding op, omdat ze meer risicovolle sporten en andere activiteiten beoefenen.
Hoe kan je het herkennen?
Na een slag of val op het hoofd kun je kort bewusteloos zijn, maar meestal niet langer dan een paar minuten.
Nadien herinner je je weinig van wat er vlak voor of na het ongeval is gebeurd.
Je hebt hoofdpijn, bent duizelig en misselijk.
Soms moet je braken.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je arts vraagt je wat er precies is gebeurd en welke klachten je hebt. Zo zal hij zeker willen weten of en hoe lang je bewusteloos bent geweest en van wanneer tot wanneer je je niets meer herinnert.
Tijdens een grondig neurologisch onderzoek zal hij letten op alarmsymptomen zoals een verlamming van een arm of been, dubbelzien, moeilijker kunnen spreken of minder goed horen.
Zijn één of meerdere alarmsymptomen aanwezig, dan zal hij je onmiddellijk doorsturen naar het ziekenhuis om o.a. een hersenbloeding uit te sluiten.
Tijdens het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek maakt de arts een onderscheid tussen een minimaal, mild of ernstig(er) hersenletsel:
- bij een minimaal hersenletsel is er geen bewustzijnsverlies en kun je je niets meer herinneren over een periode van maximum 10 minuten;
- bij een mild hersenletsel (hersenschudding) ben je maximum enkele minuten buiten bewustzijn geweest, en het geheugenverlies duurt niet langer dan 24 uur;
- ben je langer bewusteloos geweest, dan heb je waarschijnlijk een hersenkneuzing opgelopen.
In samenspraak met je arts kies je om de eerste 24 uur thuis of in het ziekenhuis door te brengen.
Soms zal hij ‘wekadvies’ geven. Dat betekent dat iemand (gezinslid of zorgverlener) je de eerste 24 uur op vaste tijdstippen moet wekken om te kijken of je goed aanspreekbaar bent en je geen last hebt van misselijkheid, erge hoofdpijn of braken.
Kinderen (als het niet mogelijk is om ze thuis om de 2 uur te wekken), ouderen, zwaar dronken personen, personen met een stofwisselingsziekte, met een trauma met grote impact, met meerdere verwondingen, met uitzonderlijke zware hoofdpijn en/of braken, en met afwijkingen bij neurologisch onderzoek worden altijd doorverwezen naar het ziekenhuis voor observatie of bijkomende technische onderzoeken (bv. CT-scan of elektro-encefalografie (EEG)). Bij een EEG meet de neuroloog met behulp van elektroden op het hoofd de hersenactiviteit.
Wat kan je zelf doen?
Rust voldoende, d.w.z. niet lezen, sporten, werken of tv-kijken.
Indien nodig, neem je een pijnstiller (paracetamol of ibuprofen) voor de hoofdpijn of een antibraakmiddel. De meeste mensen herstellen goed van een hersenschudding en houden er geen klachten aan over.
Heb je na een slag of val op het hoofd echter last van sufheid, verwardheid, blijvende misselijkheid of braken, erge hoofdpijn, neem dan onmiddellijk contact op met een huisarts.
Wat kan je arts doen?
Je krijgt rust voorgeschreven. Na een minimaal hersenletsel ben je gemiddeld 1 tot 3 dagen werkonbekwaam, en na een mild hersenletsel gemiddeld 7 of meer dagen (afhankelijk van het soort werk).
Zeven dagen na het oplopen van de hersenschudding, ga je op controle bij je arts of contacteert hij je op zijn minst telefonisch.
Heb je dan nog klachten of zijn ze ondertussen verergerd, dan word je onmiddellijk doorverwezen naar het ziekenhuis voor verder neurologisch onderzoek.
Meer weten?
- https://www.thuisarts.nl/val-of-klap-op-hoofd
- https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/hersenschudding