Wat is het?
Het oog bestaat uit verschillende delen. De buitenkant van het oog is de harde oogrok, oftewel het wit van het oog. Hieroverheen ligt een dun beschermend vliesje, het bindvlies of conjunctiva. De harde oogrok gaat vooraan in het oog over in een doorzichtig deel, het hoornvlies. Het hoornvlies zit voor de iris en de pupil. Doorheen het hoornvlies valt het licht naar binnen.
Het witte deel vormt de oogwand en bestaat uit drie lagen: het buitenste slijmvlies (conjunctiva), de harde oogrok aan de binnenzijde (sclera) en het bindweefsellaagje tussen beide (episclera).
Wanneer dit middelste laagje van het oogwit ontstoken is, speekt met van episcleritis. Het is een zeldzame aandoening, omdat ontsteking vaker voorkomt op plekken met veel bloedvaatjes, die bijna niet aanwezig zijn in de episclera. Bovendien wordt de episclera beschermd door het buitenste slijmvlieslaagje (conjunctiva). De ontsteking ontstaat meestal van binnenuit, zonder infectie door bacteriën of virussen. Het komt vaker voor bij personen met een bindweefselziekte (bijv. reumatoïde artritis). Ook allergie kan gepaard gaan met episcleritis.
Hoe vaak komt het voor?
Episcleritis komt vooral voor op jonge leeftijd, tussen 20 en 50 jaar. In 40% van de gevallen treft het beide ogen: soms tegelijk, soms afwisselend.
Hoe kan je het herkennen?
Een episcleritis geeft meestal weinig klachten. Soms is er een lichte pijn, een lichte irritatie of het gevoel van een zandkorrel in het oog. Het zicht is zelden aangetast. Oogbewegingen kunnen pijnlijk zijn.
Naargelang de uitgebreidheid van de ontsteking onderscheiden we een nodulaire, sectorale en diffuse vorm. Bij de nodulaire vorm verschijnt er een rood knobbeltje op het oogwit. Bij de sectorale vorm breidt de roodheid zich uit tot de rand van het regenboogvlies. Een diffuse ontsteking ten slotte is gekenmerkt door roodheid die het hele witte gedeelte van het oog kan aantasten.
Episcleritis geneest goed, maar er kan een litteken achterblijven op de oogrok.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Het is belangrijk dat de arts het onderscheid stelt tussen episcleritis en andere oogontstekingen, zoals scleritis (ontsteking van de diepere oogrok) en conjunctivitis (ontsteking van het oogslijmvlies).
Wat kan je zelf doen?
Episcleritis geneest meestal spontaan, zonder restletsels, binnen enkele dagen tot weken. Vermijd warmte en tocht, want dit vertraagt de genezing. Laat je oog nakijken door een oogarts; er kan immers altijd een onderliggende aandoening de oorzaak zijn.
Wat kan je arts doen?
Je arts kan je ontstekingsremmende oogdruppels en tabletten voorschrijven. Bij een langdurige episcleritis zal je huisarts je doorverwijzen naar de oogarts om na te gaan of een behandeling met cortisone nodig is.
Meer weten?
http://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/episcleritis_scleritis_infectie/
https://www.thuisarts.nl/episcleritis/ik-heb-episcleritis