Wat is het?
Enterovirusinfecties zijn een verzameling van verschillende soorten infecties, veroorzaakt door enterovirussen. Enterovirussen zijn op hun beurt ook weer een verzameling van verschillende soorten virussen zoals poliovirussen, coxsackievirussen en echovirussen.
De besmetting gebeurt via contact met speeksel en stoelgang, of van moeder op kind tijdens de bevalling. De tijd tussen besmetting en het uitbreken van de ziekte (incubatietijd) bedraagt meestal 3 tot 6 dagen.
Ben je besmet, dan heb je doorgaans klachten van een milde bovenste luchtweginfectie. Ook koorts en keelpijn kunnen voorkomen, eventueel in combinatie met letsels aan mond, handen en voeten, wat doet denken aan de hand-, voet- en mondziekte.
Hoe vaak komt het voor?
Enterovirusinfecties komen vaak voor, behalve dan de infecties met het poliovirus. Dankzij de verplichte poliovaccinatie wereldwijd verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) Europa in 2002 poliovrij. Desondanks blijft poliovaccinatie in België noodzakelijk omdat polio in sommige landen buiten Europa nog niet helemaal is uitgeroeid. Poliovirussen kunnen dus uit het buitenland meegebracht worden.
Hoe kun je het herkennen?
Enterovirusinfecties kunnen zich op diverse manieren uiten:
- bovenste luchtweginfectie, keelontsteking of mondontsteking (stomatitis);
- long(vlies)ontsteking;
- hand-, voet- en mondziekte met koorts, keelpijn, vlekjes, blaasjes in mond, op handen en voeten;
- ontsteking van de hartspier en/of hartzak;
- diarree en zeldzaam leverontsteking (hepatitis);
- ernstige ziektebeelden: bloedvergiftiging bij de pasgeborene, hersenvliesontsteking (meningitis) of zeldzamer een hersenontsteking (encefalitis) en/of verlamming die op polio lijkt.
Hoe kan je arts het herkennen?
Je arts kan aan de hand van je klachten en zijn lichamelijk onderzoek vermoeden dat het om een enterovirusinfectie gaat.
Hand-, voet- en mondziekte geeft vaak een typisch beeld dat meteen doet denken aan een bepaald enterovirustype, nl. de coxsackievirussen.
Enkel bij ernstige enterovirusinfecties (meningitis, hevige diarree, ernstige mondontsteking met uitdroging en/of zoutstoornissen in het bloed of epidemie van enterovirusinfecties in een gemeenschap) zijn laboratoriumtests nodig om het juiste enterovirustype te bepalen. Hiervoor kunnen volgende stalen worden afgenomen: ruggenmergvocht, wisser van blaasje in mond of keel, stoelgangstaal en bloedname.
Wat kun je zelf doen?
Hou bij het hoesten of niezen een zakdoek voor de mond en was goed je handen.
Bij milde klachten van koorts, diarree, hoofdpijn, volstaan doorgaans een pijnstiller en een koortswerend middel (paracetamol).
Probeer voldoende te drinken.
Contacteer zeker een arts in geval van ernstige klachten, zoals hoge koorts, uitdroging, niet kunnen eten en versuffing.
Wat kan je arts doen?
Er is geen specifieke behandeling mogelijk. Heb je een enterovirusinfectie met milde klachten, dan schrijft je arts een behandeling voor die de symptomen verlicht. Als de klachten zeer ernstig zijn kan een ziekenhuisopname nodig zijn.