Wat is het?
Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen te maken krijgen met een borstklierontsteking. Zo’n ontstekingsreactie ontstaat door verstopping van één of meerdere melkkanaaltjes, vaak als gevolg van het onvoldoende ledigen van de borst (bvb door niet goed aanleggen van de baby).
Het kan ook gepaard gaan met een infectie (een kiem die de ontstekingsreactie uitlokt). Een infectie is waarschijnlijker als de moeder tepelkloven heeft en ingeval de klachten plots opduiken. In deze gevallen zijn stafylokokken vaak de oorzakelijke kiem; andere mogelijke verwekkers zijn streptokokken en E. Coli.
Hoe vaak komt het voor?
Een verstopping van een melkkanaaltje komt vrij vaak voor. Borstvoedende mama’s die hier herhaaldelijk last van hebben, hebben meer kans om een borstontsteking te ontwikkelen.
Hoe kun je het herkennen?
Door de ontstekingsreactie voelt de borst pijnlijk aan.
Er ontstaat op de ontstekingsplaats een warme, rode, gevoelige zone.
Andere mogelijke symptomen zijn vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijnen, een verhoogde hartslag en koorts.
Een pijnlijke, vaste, fluctuerende zwelling in de borst kan wijzen op een borstabces.
Hoe stelt je arts de diagnose?
Je arts zal onmiddellijk denken aan een borstonsteking bij een borstvoedende moeder met hoge koorts (38,5°C en meer) en een pijnlijke borst die warm en rood aanvoelt.
Wat kun je zelf doen?
Vaak hebben vrouwen met een borstontsteking al (meerdere keren) een verstopping van één of meerdere melkkanaaltjes gehad.
Borstvoedende mama’s doen er goed aan alert te zijn op (kleine) pijnlijke, gezwollen, hardere, licht rode gekleurde plekjes op de borst. Vaak wijzen die op een verstopping van een melkkanaal.
Indien ze groter worden, kun je zelf proberen de doorstroming te herstellen door de baby vaker te voeden aan de borst met het verstopte kanaaltje.
Probeer de aangedane borst goed te ledigen. Dat kun je bevorderen door de borst te masseren tijdens en na de voeding, na de borstvoeding extra te kolven en je ervan te verzekeren dat de baby goed aanhapt.
Ook bij een beginnende borstontsteking is het essentieel om een optimale doorstroming te verzekeren. Dus borstvoeding moet absoluut aangemoedigd worden. Het kan helemaal geen kwaad voor het kind. De baby wordt best eerst aan de aangetaste kant aangelegd, zodat die borst zo goed mogelijk geledigd wordt. Het kan ook helpen om vóór de voeding warme compressen aan te brengen, of de aangedane borst met warm water te douchen.
Wees alert op (aanhoudende) koorts. Dat kan, ondanks eventuele antibiotica en regelmatig ledigen van de borst, wijzen op een borstabces. In dat geval is het nodig om het abces te verwijderen. Contacteer in dat geval dus zeker je arts.
Wat kan je arts doen?
Naast tips om de doorstroming in de borst te verbeteren, zal je arts bij pijn paracetamol en/of ibuprofen (ontstekingsremmende medicatie) voorschrijven.
Tegelijk zal hij in bepaalde situaties antibiotica (amoxicilline, of erytromycine bij penicillineallergie) voorschrijven, om de mogelijke ontwikkeling van een borstabces te voorkomen. In geval van een borstabces verminderen de klachten niet na 24 u, ondanks goede lediging van de aangedane borst.
Daarnaast kan, als de borstontsteking niet geneest met antibiotica, een schimmelinfectie de oorzaak zijn. Ook een plots begin van de klachten, zeker bij tepelkloven en koorts, kan wijzen op de aanwezigheid van een abces.
Een lactatiekundige - vaak een vroedvrouw met bijzondere expertise op vlak van borstvoeding - kan je advies geven om een borstontsteking te voorkomen en te genezen.
Bij terugkerende klachten of wanneer je een resterende massa voelt na behandeling en genezing van een borstontsteking, zal je arts waakzaam zijn voor onderliggende oorzaken, waaronder borstkanker. In dat geval zal hij je voorstellen om specialistisch advies in te winnen.