Bewering
Jezelf verslikken gebeurt meestal wanneer een brokje voedsel in de luchtpijp terechtkomt, in plaats van in de slokdarm. Vaak helpt hoesten, maar soms kan je niet meer hoesten. Je dreigt dan te stikken en sommigen gooien zich in paniek op de grond.
Conclusie
Een ernstige verslikking is een levensbedreigende situatie die begrijpelijk gepaard gaat met paniek. Het is aan omstaanders om te hulp te schieten, en daarom moet je rechtstaan. Met forse rugslagen en buikstoten kan het stukje naar buiten schieten.
Lees verder »Waar komt deze bewering vandaan?
Verslikken gebeurt wanneer voedsel in je luchtpijp terechtkomt, in plaats van in je slokdarm. Wanneer de luchtpijp niet volledig afgesloten wordt door het stukje voedsel, is er sprake van een lichte verslikking. De persoon kan nog ademen en praten. Bij een lichte verstikking ga je spontaan flink hoesten: dat is de beste manier om het stukje voedsel naar buiten te blazen. Het heeft geen zin om op de rug te slagen.
Wordt de luchtpijp daarentegen volledig afgesloten, dan noemen we dat een ernstige verslikking en dreigt er verstikking. Een ernstige verslikking is levensbedreigend. Mensen kunnen nauwelijks nog ademen of praten. Ze maken hoestbewegingen zonder geluid. Wie zich ernstig verslikt, raakt in paniek en gooit zich soms op de grond. Maar dat is geen goed idee.
Bron
Rode Kruis-Vlaanderenㅤㅤㅤㅤ
Hoe moet je deze bewering interpreteren?
Bij een ernstige verslikking moeten omstaanders je te hulp schieten, met rugslagen en buikstoten.
1. Sla tot 5 keer op de rug:
- Ga aan de zijkant van het slachtoffer staan, iets achter hem of haar.
- Sla met de hiel van je hand tussen de schouderbladen, terwijl je ondersteunt met een hand op de borstkas. Het slachtoffer moet vooroverbuigen.
2. Helpen de rugslagen niet? Geef dan tot 5 buikstoten:
- Ga achter het slachtoffer staan en breng je beide armen rond het bovenste deel van de buik. Laat het slachtoffer voorover leunen.
- Plaats een vuist op het bovenste deel van de buik. Trek met je andere hand de vuist krachtig naar jezelf en naar boven toe.
In deze filmpjes van het Rode Kruis-Vlaanderen zie je hoe je rugslagen en buikstoten geeft:
- bij volwassenen;
- bij baby’s.
Meer info over wat je moet doen bij een ernstige verslikking bij een baby, een zwangere vrouw of een rolstoelgebruiker, lees je in de eerstehulptip van het Rode Kruis-Vlaanderen.
Bel 112 als het slachtoffer het bewustzijn verliest en verleen onmiddellijk verdere hulp.
Conclusie
Een ernstige verslikking is een levensbedreigende situatie die begrijpelijk gepaard gaat met paniek. Het is aan omstaanders om te hulp te schieten, en daarom moet je rechtstaan. Met forse rugslagen en buikstoten kan het stukje naar buiten schieten.
Referenties
Rode Kruis-Vlaanderen