Wat is het?
Acute ademnood bij kinderen is een ernstige en mogelijk levensbedreigende situatie.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk de juiste oorzaak te achterhalen en snel een gepaste behandeling te starten.
Hoe vaak komt het voor?
De oorzaken variëren in voorkomen. Zo krijgt de huisarts op 1.000 kinderen er 22 te zien met een luchtwegontsteking en benauwdheid.
Ontsteking van het strotklepje of strottenhoofdklepje (epiglottitis) wordt meestal veroorzaakt door de bacterie Haemophilus influenzae type B. Vaccinatie vermindert het aantal nieuwe gevallen.
Hoe kan je het herkennen?
Je kind heeft het lastig om te ademen en ademt sneller.
Soms hoest het.
Spreken kan moeilijk zijn.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Eerst schat de arts de ernst in van de ademnood. Dat doet hij aan de hand van de snelheid van in- en uitademen, algemene toestand en een meting van de zuurstofconcentratie in het bloed.
Bij zeer ernstige ademnood (bv. wanneer het kind te veel moeite moet doen om te ademen en uitgeput dreigt te geraken) word je dringend doorgestuurd naar de spoedafdeling voor onmiddellijke behandeling.
De meest courante oorzaken van acute ademnood zijn:
- een vreemd voorwerp in de luchtwegen, met vaak een plotse hoestbui als reactie en verschillende gradaties van ademhalingsproblemen. Bij vermoeden zal een dringende radiografie (longfoto) of bronchoscopie (kijkbuisonderzoek van de luchtwegen) de diagnose te bevestigen.
- infecties van het strottenhoofd (ontsteking van het strotklepje, het strottenhoofd zelf of de luchtpijp) geven problemen bij inademen. In geval van een ontsteking van het strotklepje zie je typisch een angstige peuter met sinds enkele uren hoge koorts, heesheid, ademhalingsmoeilijkheden en speekselvloed. Het kind hoest niet. Een ontsteking van het strottenhoofd zelf (valse kroep)veroorzaakt een blafhoest en heesheid; inademing gaat gepaard met een piepend geluid (hoorbaar met de stethoscoop).
- infecties van de luchtwegen, zoals bronchitis (infectie van de grote luchtwegen) en bronchiolitis (infectie van de kleine luchtwegen). Deze geven vooral problemen bij uitademen. In geval van een bronchitis hoest het kind en ademt het snel en luidruchtig. De arts hoort met de stethoscoop veel reutels en soms ook een piepend geluid. Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) is een frequente verwekker van bronchiolitis bij een kind jonger dan 1 jaar, en herken je aan de moeilijkheden bij uitademen.
- longontsteking.
Wat kan je zelf doen?
Is je kind in ademnood, contacteer dan zo snel mogelijk een arts.
Wat kan je arts doen?
Je arts zal snel de oorzaak proberen te vinden en een gepaste behandeling starten, bv. injecties met antibiotica in geval van ontsteking van het strotklepje, antibiotica in pilvorm bij een longontsteking of eventueel een eenmalige toediening van cortisone bij een matig tot ernstige strottenhoofdontsteking.
Een vreemd voorwerp in de luchtwegen wordt in het ziekenhuis verwijderd.
Soms is het nodig om tijdelijk zuurstof of aerosol toe te dienen om de onderliggende infectie onder controle te krijgen.