Wat is het?
Vergiftiging bij kinderen gebeurt meestal per ongeluk. Ieder kind doorloopt een fase waarin het alles in de mond stopt. De meeste stoffen, die al dan niet doorgeslikt worden, zijn ongevaarlijk. Sommige zijn wel schadelijk, zelfs in kleine hoeveelheden. Het gaat om beschikbare en bereikbare producten die gebruikt worden voor het huishouden of behandeling van de ouders:
- petroleumproducten;
- koolwaterstoffen;
- alcoholvervangers;
- sterk bijtende stoffen;
- sommige geneesmiddelen voor volwassenen.
Vanaf schoolgaande leeftijd wordt vergiftiging geassocieerd met experimenteren, gebruik van verdovende middelen of zelfmoordpogingen.
Wat moet je doen bij vermoeden van vergiftiging?
- Minimaliseer acuut gevaar: ledig de mond van het kind en verwijder de giftige stof.
- Kijk na of het kind goed bewust is en reageert, en of de ademhaling en hartslag normaal zijn. Zoek onmiddellijk medische hulp als de symptomen ernstig zijn.
- Spoel gif op de huid of in de ogen onmiddellijk weg met veel stromend water.
- Probeer te achterhalen welke stof het kind heeft ingeslikt, en schat de minimale en maximale hoeveelheid ingenomen gif in. Kijk hoever een fles leeg is of hoeveel tabletten er in een doosje geneesmiddelen ontbreken. Houd de verpakking goed bij en bel naar het Antigifcentrum (070 245 245) om te vragen wat je mag en moet doen.
- Als het gif via de mond werd ingenomen, bestaat de eerstelijnsbehandeling uit het toedienen van geactiveerde koolstof. Dit bindt het gif en vermindert de opname ervan door de darmwand in het lichaam (absorptie).
- Dien het kind de actieve kool toe binnen het uur na de inname van het gif. Daarna vermindert het effect. Hoe sneller na het voorval deze maatregelen worden getroffen, hoe effectiever ze dus zijn. Een vertraging van slechts 30 minuten kan cruciaal zijn.
- Actieve kool is niet effectief bij het binden van bepaalde stoffen, zoals ijzer en producten die alcohol bevatten. In dat geval moet een maagspoeling gebeuren of braken uitgelokt worden.
- Dien geen geactiveerde koolstof toe bij inname van bijtende stoffen of olieproducten. Doe het kind ook niet braken. Deze producten kunnen immers in de longen terechtkomen en daar gevaarlijke complicaties veroorzaken. In dit geval moet zo snel mogelijk een maagspoeling uitgevoerd worden.
- Je kan thuis geactiveerde koolstof bewaren, wat de start van de behandeling met minstens 15-30 minuten kan inkorten en de prognose beduidend verbeteren.
- Preventie is zeer belangrijk. Bewaar giftige stoffen en geneesmiddelen op een afgesloten plaats buiten het bereik van kinderen.
Meer weten?
https://www.antigifcentrum.be/