Wat is het?
Een bijtende stof kan zuur of basisch zijn. In het huishouden vind je zuren onder meer in ontkalkers, azijn of antiroestmiddelen. Basen zijn bijv. javel, ovenreinigers of ammoniak. Bijtende stoffen kun je herkennen aan een gevarensymbool op het etiket en de vermelding ‘bijtend’. Bij inname kunnen ze ernstige brandwonden in het spijsverteringskanaal veroorzaken.
Wat kan je zelf doen?
Voorkom in de eerste plaats dat je kind toegang heeft tot een bijtende stof. Vraag jezelf voor aankoop af of je het bijtend product echt nodig hebt. Gebruik het wanneer je kind niet in de buurt is en neem de nodige voorzorgmaatregelen (bijv. opbergen op een ontoegankelijke plaats).
Wanneer je kind toch een bijtende stof heeft ingeslikt, spoel dan de mond en keelholte zo snel mogelijk met water. Laat je kind vervolgens melk of water drinken om de bijtende stof te verdunnen. Moedig je kind vooral niet aan om te braken; dit kan de verwondingen verergeren. Spoedopname in het ziekenhuis is noodzakelijk. Bel daarom onmiddellijk het noodnummer 112.
Wat kan je arts doen?
Moeilijkheden met slikken, kwijlen, (bloed) braken of ademhalingsproblemen zijn belangrijke alarmsymptomen waarvoor behandeling op een intensieve zorgafdeling aangewezen kan zijn. Bij ernstige ademhalingsproblemen zal men een beademingsbuis in de luchtpijp van het kind aanbrengen (intubatie). Bij ernstige slikmoeilijkheden of braken zal men vloeistoffen via een infuus toedienen. Technische onderzoeken zijn niet aangewezen, tenzij eventueel een kijkbuisonderzoek van de slokdarm, wanneer kinderen pijn en speekselvloed blijven vertonen gedurende 12 tot 24 uur (niet eerder dan 24 tot 36 uur na het inslikken van de bijtende stof).
Meer weten?
Antigifcentrum: www.antigifcentrum.be - 070245245