Wat is het?
Een triggervinger of springvinger is een vinger die krom blijft staan na het plooien. Dat komt door een ontsteking van de peesschede van een buigpees van de vinger, meestal als gevolg van repetitieve bewegingen (tijdens werk of hobby). Ook mensen met diabetes, jicht of een reumatische aandoening kunnen last hebben van een triggervinger.
Hoe kun je het herkennen?
Je vinger buigen of plooien is pijnlijk en kan een klikkend geluid maken. Soms blokkeert de vinger volledig. Dit komt vooral voor ’s morgens; de vinger staat dan in gebogen positie. Soms voel je een beweegbaar knobbeltje aan de buigzijde van de vinger of de handpalm.
De duim wordt het vaakst getroffen. Soms zijn er meerdere vingers tegelijk aangetast.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je arts zal je vinger en hand bekijken en aan de pezen voelen.
Wat kun je zelf doen?
Laat de aangetaste vinger zo veel mogelijk rusten. Vermijd belasting van de vinger.
Wat kan je arts doen?
Als je alleen last hebt van plaatselijke gevoeligheid of als je de vinger zonder hulp kunt strekken, volstaat een conservatieve behandeling meestal: de arts zal dan je vinger spalken voor maximum 2 weken en je ontstekingsremmende medicatie voorschrijven. Als dat niet helpt, kan hij je een cortisone-injectie geven. Brengt deze behandeling geen genezing of kun je de vinger zelf niet meer strekken, zal je huisarts je doorverwijzen naar een chirurg.