Wat is het?
Reflux is de terugloop van maaginhoud via de slokdarm naar de mond. Het kan daarbij gaan om voedsel of om maagvocht (‘zuur’).
Reflux kan een normaal en goedaardig fenomeen zijn, zeker bij kleine kinderen (‘opgeven’ of ‘teruggeven’).
Het kan ook een teken zijn van een aandoening, zoals een vernauwing aan de uitgang van de maag, gastro-oesofageale refluxziekte (GORD) of een systeemziekte. Voor deze aandoeningen is een behandeling nodig, omdat ze gepaard kunnen gaan met voedingsstoornissen en vertraagde groei van het kind.
Hoe vaak komt het voor?
De helft van de kinderen van 3 maanden geeft meer dan 5 keer per dag melk terug. Dit stopt meestal op de leeftijd van 12 tot 18 maanden.
Hoe kun je het herkennen?
Goedaardige reflux
Regelmatig komt een deel van de melk of van het voedsel terug in de mond van het kindje. Dit komt doordat de sluitspier tussen de maag en de slokdarm nog niet goed afsluit, of door een plotse toename van druk in de buik, zoals bij een hevige huilbui of een bruuske omgang met het kind. Er zijn geen andere symptomen en de groei en gewichtstoename zijn perfect normaal.
Vernauwing aan de uitgang van de maag
De symptomen ontstaan in de eerste 6 weken na de geboorte. Typisch is het projectielbraken: na de voeding wordt de melk in een krachtige gulp weer uitgebraakt. Daardoor vertraagt de gewichtstoename en groei van de baby.
Gastro-oesofageale refluxziekte (GORD)
Bij deze variant gaat het op het eerste gezicht om een normale reflux, maar komen er na verloop symptomen bij die wijzen op een ziekte. GORD komt meer voor bij kinderen met:
- aandoeningen van het zenuwstelsel;
- aangeboren afwijkingen van de maag of de slokdarm;
- prematuriteit;
- ernstige luchtwegaandoeningen, zoals zware astma.
De symptomen kunnen divers zijn:
- gewichtsverlies;
- slikklachten;
- niet willen eten;
- huilbuien;
- prikkelbaarheid op het uur van de maaltijden.
Doordat er soms eten in de luchtpijp loopt, kunnen er ook ademhalingssymptomen optreden, zoals:
- hoesten;
- kortademigheid;
- piepende ademhaling;
- heesheid.
Een chronisch ijzertekort door ondervoeding kan bloedarmoede veroorzaken.
Symptomen van onderliggende aandoeningen
Soms denken de ouders dat hun kind reflux heeft, terwijl het aan een andere aandoening lijdt. Teruggeven en braken kunnen immers vele oorzaken hebben. Volgende klachten moeten aan een onderliggende aandoening doen denken:
- begin van de klachten na de leeftijd van 6 maanden;
- braken van gal of bloed;
- aanhoudend braken;
- diarree;
- opgezette buik;
- ernstige verstopping (constipatie);
- vertraagde groei;
- aanwezigheid van aangeboren afwijkingen.
Hoe stelt de arts de aandoening vast?
Als de arts een onderliggende aandoening bij je kind vermoedt, zal hij je steeds doorverwijzen naar de kinderarts (pediater) voor verder onderzoek.
Die kan een gastroscopie (kijkonderzoek van de maag en slokdarm) of een meting van de druk en zuurtegraad in de maag uitvoeren. Hiervoor wordt gedurende 24 uur een kleine sonde aangebracht via de neus tot in de maag van het kind.
Wat kun je zelf doen?
Bij goedaardige reflux kunnen een aantal eenvoudige maatregelen helpen:
- Breng het hoofdeinde van het bedje wat naar omhoog.
- Geef frequentere en kleinere voedingen.
- Doe geen bruuske bewegingen met de baby na de voeding.
- Dik de melk eventueel wat in.
- Probeer eventueel vroeger te starten met vaste voeding.
Lukt dat niet meteen, wacht dan een paar weken en probeer het opnieuw. Als de problemen erger worden, raadpleeg dan je arts.
Wat kan de arts doen?
Maagzuurremmers worden in principe niet gebruikt vóór de leeftijd van 1 jaar. Het effect is bij goedaardige reflux ook onduidelijk. Daarom laten we het voorschrift voor baby’s meestal over aan de kinderarts. Die zal maagzuurremmers alleen aanraden als uit het onderzoek blijkt dat er een te hoge productie van maagzuur is. Het gebruik van maagzuurremmers kan immers nevenwerkingen hebben, zoals bacteriële overgroei in de dunne darm en negatieve effecten op het botmetabolisme.
In geval van aangeboren afwijkingen wordt het advies van een chirurg gevraagd.
Meer weten?
https://www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/ziek/regurgitatie/