Wat is het?
Een penisbreuk is het scheuren van het ‘jasje’ (bindweefsellaag) rond de zwellichamen in de penis.
De penis bestaat uit 3 zwellichamen. Wanneer deze zich vullen met bloed, ontstaat een erectie van de penis. Rond 2 van deze zwellichamen zit een stevige bindweefsellaag om het bloed in de zwellichamen te houden.
Als deze bindweefsellaag scheurt, ontstaat er bloedverlies uit de zwellichamen naar andere delen van de penis. Hierdoor verdwijnt de erectie en verkleurt de penis blauw-paars.
De meest voorkomende oorzaak van een penisbreuk is het verdraaien van de penis tijdens seksuele interacties. Het grootste risico bestaat bij penetratie waarbij de vrouw bovenop de man zit.
Andere mogelijke oorzaken zijn te hevig masturberen of zich omdraaien in bed. Penisbreuken zonder de aanwezigheid van een erectie zijn zeer zeldzaam.
Hoe vaak komt het voor?
Een penisbreuk is zeer zeldzaam.
Kleinere penisletsels met kneuzing, zonder dat er sprake is van een echte penisbreuk, komen vaker voor.
Hoe kun je het herkennen?
Het scheuren van het bindweefsel veroorzaakt meestal een knappend geluid. Vervolgens verdwijnt onmiddellijk de erectie, en treedt ernstige pijn, een blauw-paarse verkleuring en zwelling van de penis op.
Soms staat de penis ook scheef.
In zeldzame gevallen ontstaat er ook een letsel aan de plasbuis. Je hebt dan moeite met plassen en er zit bloed in de urine.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De arts zal een aantal zaken bevragen, zoals het plotse verlies van de erectie, het knappend geluid, bloedverlies bij de urine, moeilijkheden met plassen…
Nadien zal de arts de penis onderzoeken en kijken naar de zwelling, kneuzing en eventuele scheefstand. Als de diagnose duidelijk is na de bevraging en het lichamelijk onderzoek, zijn geen verdere onderzoeken nodig.
Als er twijfel bestaat over de diagnose, kan de arts een echografie of een CT- of MRI-scan voorstellen.
Wat kun je zelf doen?
Een penisbreuk is een noodgeval: raadpleeg dus zo snel mogelijk een arts.
Je huisarts zal je na bevestiging van de diagnose doorverwijzen naar een spoedgevallendienst of een uroloog.
Omdat deze blessure vaak als beschamend wordt ervaren, zoeken veel mannen pas laattijdig hulp. Snelle medische hulp is echter noodzakelijk en een schaamtegevoel is helemaal niet nodig.
Wat kan je arts doen?
Bij een penisbreuk met scheefstand is een dringende operatie noodzakelijk. De uroloog zal de scheur in de bindweefsellaag rond de zwellichamen hechten.
Na de operatie kunnen de meeste mannen opnieuw normale seksuele relaties hebben.