Wat is het?
Onbedoeld gewichtsverlies is een vermindering van ten minste 5 à 10% van het lichaamsgewicht in minder dan 6 maanden tijd. Dat kan verschillende oorzaken hebben, hoewel er bij een op vier geen verklaring wordt gevonden.
De meest voorkomende oorzaken zijn:
- kanker,
- aandoeningen van de hormoonklieren, bv. diabetes of te snel werkende schildklier,
- aandoeningen van het spijsverteringsstelsel, vb. maagzweer, glutenintolerantie, leverstoornissen, ziekte van Crohn,…,
- psychiatrische oorzaken, vb. anorexia, depressie,
- infecties, vb. hiv, hepatitis C, tuberculose
- dementie,
- hartfalen,
- longziekten,
- voedingsgewoonten (inclusief alcoholgebruik),
- roken en drugs
De oorzaken van onbedoeld gewichtsverlies variëren met de leeftijd. Bij jonge kinderen liggen eerder voedselallergieën aan de grondslag; bij ouderen is kanker vaker de oorzaak. Ondervoeding bij ouderen wordt behandeld in een aparte richtlijn.
Hoe kun je het herkennen?
Als je je niet vaak weegt, kan het je opvallen dat je kleren ruim beginnen te zitten. Het kan ook zijn dat iemand in je omgeving het opmerkt en je erover aanspreekt.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Je arts zal vragen naar je klachten: buikpijn, braken, zure oprispingen, problemen bij het eten, consistentie en kleur van de stoelgang, roken, alcoholgebruik, psychisch welbevinden, gebruik van medicatie, geheugenproblemen, hoesten, kortademigheid, pijn, urinaire klachten, vermoeidheid en zweten.
Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek: inspectie van de huid en binnenin de mond, betasten van de buik, opzoeken van lymfeklieren.
Op basis daarvan kan hij al dan niet beslissen om verder onderzoek te doen. Een radiografie van de borstkas en een bloedafname kunnen helpen om de juiste diagnose te vinden.
Staan maag-darmklachten op de voorgrond, dan kan doorverwijzing naar een maag-darmspecialist nodig zijn voor een gastroscopie en/of coloscopie.
Wanneer de arts aan anorexia denkt, zal hij doorverwijzen naar een psychiater.
Wat kun je zelf doen?
Stel je gewichtsverlies vast, wacht dan niet te lang om een arts te contacteren. Hoe sneller sommige ziekten ontdekt en behandeld worden, hoe beter de prognose.
Wat kan je arts doen?
De huisarts zal zo snel mogelijk een diagnose proberen te stellen. De behandelopties zijn immers daarvan afhankelijk.