Wat is het?
Nummulair eczeem is een veelvoorkomende en chronische variant van eczeem. De naam is afgeleid van het Latijnse ‘nummus’, wat munt betekent. De huidletsels nemen immers de afgeronde vorm van een geldmunt aan. Andere benamingen voor de aandoening zijn nummulaire dermatitis of infectieus eczeem hoewel een infectie er niets mee te maken heeft.
De oorzaak van nummulair eczeem is niet goed gekend. Erfelijkheid speelt zeker een rol, net zoals aanleg voor een droge huid of allergische aandoeningen. Het ontstaan van nummulair eczeem blijkt ook afhankelijk van een rist externe factoren, zoals het gebruik van te veel en te sterke zepen, stress, ruwe kleding, overvloedig zweten en een rokerige omgeving.
Hoe vaak komt het voor?
Bij volwassenen komt nummulair eczeem vooral voor in de leeftijdsgroep van 40 tot 60 jaar, en vaker bij mannen dan bij vrouwen.
Hoe kun je het herkennen?
Nummulair eczeem begint vaak met één enkel blaasje of plekje waarrond dan meerdere nieuwe, gelijkaardige letsels verschijnen. Deze smelten naderhand samen tot goed begrensde, ronde of ovaalvormige, vaak rode, schilferende en hevig jeukende en soms vochtige plekken.
De letsels kunnen over het hele lichaam voorkomen. Meestal begint het op één onderbeen en breidt uit tot beide kanten. Andere typische plaatsen zijn dijen, rug en armen. De knieplooien en ellebogen zijn doorgaans voorkeurplaatsen.
Nummulair eczeem verergert vaak tijdens de wintermaanden omdat de lucht dan droger is, en verbetert dan weer in de zomer met de zon.
Het is een chronische aandoening die dikwijls in opstoten verloopt, en dus blijft terugkomen.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De arts stelt de diagnose meestal op basis van de klachten en het uitzicht van de letsels.
Er zijn enkele huidafwijkingen die sterk lijken op nummulair eczeem, zoals andere vormen van eczeem, ringworm (schimmelinfectie van de huid), psoriasis, contactallergieof impetigo (krentenbaard).
Bij twijfel kan de arts een stukje huid wegnemen (een huidbiopsie) voor onderzoek onder de microscoop. Dit onderzoek heeft echter weinig invloed op de behandeling. Soms beslist de arts tot een kweek van een staaltje vocht of etter en tot een onderzoek op schimmels.
Blijft het eczeem lang bestaan en helpen de behandelingen niet, dan zal je arts je verwijzen naar een huidspecialist (dermatoloog) voor allergieonderzoeken.
Wat kun je zelf doen?
De huid heeft van nature een vettig beschermlaagje. In geval van eczeem wordt dit laagje niet goed gevormd, waardoor de huid sneller uitdroogt. Droge huid gaat sneller jeuken. Het dagelijks aanbrengen van een vettige crème voorkomt dit. Ook badolie kan hetzelfde resultaat hebben.
Gebruik niet te veel zeep en/of badschuim. Was de huid niet elke dag met zeep (tenzij oksels en liezen). Een gewone douche volstaat. Vermijd hele warme douches en langdurig (meer dan 5 minuten) douchen.
Gebruik handschoenen als je met irriterende producten werkt.
Vermijd spannende, schurende en kriebelende kledij. Draag luchtige kleding, en in laagjes (bv. t-shirt, dan hemd, dan trui, dan jas) zodat je gemakkelijk iets kunt uittrekken als je zweet.
Vermijd extreme hitte, zorg voor een goede verluchting van de kamers overdag en rook zeker niet in huis!
Allergie kan eczeem verergeren. Vermijd daarom alles wat die allergie kan uitlokken. Merk je dat bepaalde voedingsmiddelen je eczeem verergeren, laat je dan testen op allergie.
Het kan nuttig zijn om bij kinderen een eczeemboekje bij te houden. Hierin noteer je alles wat enig belang kan hebben voor het eczeem: opstoten, ernst van de jeuk, plaatsen, uitlokkende factoren, effect van de behandeling,…
Wat kan je arts doen?
Omdat nummulair eczeem doorgaans verdwijnt bij een goed verzorgde huid, zal de arts je in de eerste plaats huidverzorging adviseren. Bij hardnekkige plekken kan hij een cortisonezalf voorschrijven, en bij hevige jeuk een jeukwerend middel.
Bij hardnekkig eczeem verwijst hij je naar een dermatoloog om contactallergie (allergische reactie op stoffen na huidcontact) uit te sluiten. De huidspecialist kan je ook lichttherapie met ultraviolet licht (UVB) aanraden.
Meer weten?
- https://www.thuisarts.nl/eczeem/ik-heb-nummulair-eczeem
- http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/nummulair-eczeem.htm
- https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/nummulair-eczeem/