Wat is het?
Het oog bestaat uit verschillende delen. Het oog is aan de buitenkant bekleed met een hard omhulsel, de oogrok of het oogwit. De harde oogrok gaat vooraan in het oog over in een doorzichtig deel, het hoornvlies. Het hoornvlies zit voor de iris en de pupil. Doorheen het hoornvlies valt het licht naar binnen.
De binnenkant van de oogrok is bedekt met het vaatvlies. Dat is een cellaag met veel kleine bloedvaatjes (de haarvaatjes). Deze voorzien het oog van bloed en voeding. Over het vaatvlies zit het netvlies (de retina) waarop zich de beelden vormen van wat we zien. De oogbol is van binnen gevuld met een dikke gelachtige stof. Dat noemen we het glasachtig lichaam.
Netvliesloslating betekent dat het netvlies helemaal of gedeeltelijk loskomt van het vaatvlies. Hierdoor is de bloedvoorziening van het oog niet meer gegarandeerd, wat zijn weerslag heeft op het gezichtsvermogen. Meestal is dit te wijten aan een scheur(tje) in het netvlies, waardoor glasvocht lekt tussen het netvlies en het vaatvlies. Dit vocht zorgt ervoor dat het netvlies loskomt van het vaatvlies.
Netvliesloslating komt voornamelijk voor bij bijziende personen, na cataractoperaties, ongevallen (een slag op het oog, een schedelbreuk), en bij gezwellen waarbij zich vocht vormt onder het netvlies.
Hoe vaak komt het voor?
Jaarlijks krijgen 10 op 100 000 personen een netvliesloslating. Meestal zijn het 60-plussers. In geval van bijziendheid kan het ook op jongere leeftijd voorkomen.
Hoe kun je het herkennen?
Vooral bij bijziende personen kan een kleine loslating, zelfs met geleidelijke maar trage verergering, ongemerkt blijven. Uitwendig is er dan aan het oog ook niets te zien. Op het moment van de loslating krijg je last van lichtflitsen in het gezichtsveld. Soms zie je bewegende schaduwen of donkere vlekken. Het centrale zicht blijft het langst bewaard. Daar rond treedt al snel gezichtsverlies op. Je gezichtsveld wordt dus kleiner.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Op basis van je klachten zal je arts al een vermoeden hebben over de diagnose. Hij zal je dringend verwijzen naar een oogarts, omdat een dringende operatieve ingreep vaak nodig is. De oogarts kan binnen in het oog kijken met een oftalmoscoop om het probleem vast te stellen. Het netvlies vertoont dan scheurtjes, bloedingen en een grijsachtige verkleuring.
Wat kun je zelf doen?
Je kunt er zelf niets aan doen. Als je lichtflitsen ziet langs een kant, moet je dringend naar de dokter om zekerheid te hebben over de oorzaak.
Wat kan je arts doen?
De behandeling is altijd chirurgisch. Je arts zal je dan dringend verwijzen naar een oogheelkundige dienst.