Wat is het?
Mijnwormen zijn kleine wormpjes die vooral in de tropen voorkomen en de mens kunnen besmetten. De wormen hebben haakjes waarmee ze zich vasthechten aan het slijmvlies van de dunne darm. Twee soorten mijnwormen kunnen de mens besmetten: Ancylostoma duodenale en Necator americanus.
De eitjes van de worm komen via de stoelgang op de grond terecht. Daar groeien ze uit tot larven. Ze kunnen via de ongeschonden huid het lichaam binnendringen, meestal in de huid van de voeten door blootsvoets te lopen. Waarschijnlijk is besmetting ook mogelijk door rauwe groenten te eten uit een tuin waar menselijke mest is gebruikt. De larven komen dan via het mondslijmvlies in het lichaam terecht.
Eenmaal de huid gepasseerd belandt de larve via het bloed in de longen, en verplaatst zich nadien naar de keel waar ze wordt ingeslikt. Zo komt ze in de dunne darm terecht, waar ze zich vasthecht aan het slijmvlies en uitgroeit tot volwassen worm. De eitjes komen via de stoelgang dan weer in de buitenwereld terecht, en zo begint de cyclus opnieuw.
Hoe vaak komt het voor?
Mijnworminfectie is de meest voorkomende worminfectie in tropische en subtropische gebieden. Ook in Europa komt ze vrij veel voor. Naar schatting zijn meer dan 700 miljoen mensen besmet. Jaarlijks sterven ongeveer 65 000 mensen aan de gevolgen van de ziekte.
Hoe kan je het herkennen?
De besmetting verloopt meestal zonder klachten. Op de plaats waar de larven door de huid dringen kan jeuk en huiduitslag optreden. Tijdens de passage door de longen kan men last hebben van astmasymptomen. Wanneer de larven in de dunne darm aankomen, kan dat aanleiding geven tot een branderige pijn in de bovenbuik en diarree. De belangrijkste complicatie ten gevolge van mijnworminfectie is bloedarmoede.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De diagnose wordt gesteld door microscopisch onderzoek van de stoelgang waarin de eitjes worden gezien. Bloedonderzoek kan de bloedarmoede aantonen.
Wat kan je zelf doen?
Vooral bij reizen in gebieden waar de wormen veel voorkomen doe je er goed aan enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen: loop niet blootsvoets maar draag steeds schoenen, let op een goede toilethygiëne en eet alleen gekookt, gestoofd of gebakken voedsel.
Wat kan je arts doen?
Je arts zal mebendazole of albendazol voorschrijven. Na 3 weken controleert hij opnieuw je stoelgang. Zo nodig wordt de behandeling herhaald.
Meer weten?
https://www.thuisarts.nl/wormen/ik-heb-mijnwormen