Wat is het?
Hoofdletsels bij kinderen zijn altijd het gevolg van een (on)opzettelijk trauma, meestal een ongeval of slag op het hoofd.
Hoe vaak komt het voor?
Men schat dat per jaar ongeveer 7,5 per 1.000 personen, overwegend jonge kinderen en 85-plussers, de huisarts raadplegen omwille van een hoofdletsel.
Hoe kun je het herkennen?
Vaak lopen kinderen het letsel op school op of tijdens het spelen, en hebben we er geen weet van. Een duidelijke verandering in het gedrag van het kind moet ons dan alarmeren (bv. geprikkeld zijn of vragen traag beantwoorden). Een slag op het hoofd gaat dikwijls gepaard met een lichte hersenschudding; hersenbloeding wordt minder vaak gezien.
Bij een hersenschudding kan het kind enkele minuten bewusteloos zijn geweest, niet meer goed weten wat er juist gebeurd is, misselijk zijn en moeten braken. Het is ook moe en wil slapen. Nadien kan het klagen van hoofdpijn en duizeligheid, en zal het wat suf zijn.
Bij een schedelbreuk is er meestal een flinke bloeduitstorting zichtbaar op de plaats van de breuk. Bloedverlies uit het oor of bloeduitstorting rond beide ogen kunnen wijzen op een breuk van de schedelbasis.
Verergering van de symptomen is nooit normaal. Toenemende slaperigheid, vermindering van het bewustzijn, aanhoudend braken… kunnen het gevolg zijn van een bloeding in de schedel of de hersenen.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Een nauwkeurige bevraging is zeer belangrijk: wat is er precies gebeurd en wanneer? Waren er getuigen? Is het kind bewusteloos geweest? Heeft het gebraakt?
Daarna zal de arts een neurologisch onderzoek doen met aandacht voor het bewustzijn, de reflexen, de spierkracht en het gevoel.
De oren worden onderzocht op aanwezigheid van bloed achter het trommelvlies.
Met een lampje kijkt de arts na of de pupillen rechts en links gelijk zijn, en of ze reageren op licht.
Bij zuigelingen beoordeelt de arts de fontanel.
Bij vermoeden van kindermishandeling of onduidelijke oorzaak van de letsels, wordt het hele lichaam nagekeken op letsels.
Op basis van deze onderzoeken beslist de arts of er Rx-foto’s van de schedel of een CT-scan nodig zijn.
Wat kun je zelf doen?
Wanneer er iets is gebeurd met je kind, probeer dan hierover zoveel mogelijk informatie in te winnen.
Is je kind goed alert en actief, dan hoeft er waarschijnlijk geen verder onderzoek te gebeuren en kun je afwachten.
Symptomen van bloedingen in de hersenen of tussen de hersenen en de schedel treden meestal op binnen de 6 tot 12 uur na het voorval. Houd het kind dus thuis en wek het de eerste 24 uur om de 1 à 2 uur (wekadvies).
Vermijd fel licht, want dat is storend voor het kind.
Verminderen het bewustzijn en de reacties van het kind, braakt het herhaaldelijk, heeft het stuipen of begint het te bloeden uit neus of oren of neemt de hoofdpijn fors toe, dan moet je dringend de arts bellen.
Ben je zelf aanwezig bij het ongeval en is je kind bewusteloos, maak dan spannende kleren los en leg het kind op zijn zij. Op die manier houd je de ademhalingswegen open.
Wat kan je arts doen?
Op basis van de bevindingen van zijn onderzoek zal de arts beslissen wat er moet gebeuren.
Een lichte hersenschudding zonder afwijkingen bij neurologisch onderzoek vereist geen bijzondere behandeling. Mits voldoende rust zijn de klachten binnen enkele dagen verdwenen. Je arts spreekt dan met je af waarop je moet letten thuis en zal een controle plannen binnen de 24 uur. Indien nodig gebeurt een Rx of een CT-scan van het hoofd.
Een barstje is over het algemeen niet ernstig. Er zijn dan geen bijzondere maatregelen nodig.
In geval van een breuk ter hoogte van de schedelbasis is een ziekenhuisopname nodig voor observatie. De kans op een kneuzing van het hersenweefsel of op een bloeding in de hersenen is dan immers groot.
Meer weten?
https://www.thuisarts.nl/val-of-klap-op-hoofd