Wat is het?
Groeipijnen zijn een onschuldige pijn in de benen bij kinderen tussen 3 en 8 jaar oud, waarvoor geen oorzaak kan worden gevonden. Inspanningen en abnormaal beweeglijke gewrichten zijn mogelijk een verklaring.
Hoe vaak komt het voor?
Tot 1/3e van alle kinderen tussen 4 en 6 jaar hebben last van groeipijnen. Dat soort klachten komt vaak familiaal voor.
Bij kinderen jonger dan 3 jaar is het zeldzaam. In dat geval moeten andere oorzaken worden opgespoord.
Hoe kun je het herkennen?
De pijn komt meestal voor in beide benen, soms afwisselend links en rechts, meestal ‘s avonds en ’s nachts, maar doorgaans niet 's ochtends.
De voorkeursplaatsen zijn het scheenbeen, het kuitbeen en de kniekuil. ’s Morgens zijn de klachten doorgaans verdwenen.
De pijn is er alleen in rust, nooit tijdens het sporten. Sommige kinderen zijn wel stijf na een sportinspanning. De pijn duurt 30 minuten tot 5 uur.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
De arts vraagt nauwkeurig na wanneer en waar de pijn optreedt. De diagnose wordt bijna altijd gesteld op basis van de afwezigheid van enige uitlokbare afwijking bij lichamelijk onderzoek.
Als de klachten ook ’s ochtends aanwezig zijn, als de pijn steeds aan één kant voorkomt, bij continue pijn, bij pijn tijdens inspanning, bij manken of pijn die gepaard gaat met symptomen zoals koorts, vermoeidheid en gewichtsverlies, gebeurt steeds een algemeen bloedonderzoek om andere ziekten uit te sluiten.
Radiologische onderzoeken zijn meestal niet nuttig, behalve na een ongeval of als de pijn duidelijk op één plaats voorkomt.
Wat kun je zelf doen?
Groeipijnen zijn geen ziekte en kunnen beschouwd worden als een normaal onderdeel van het groeiproces.
Ze zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf.
Lokale warmte (hotpacks, warm bad) en massage kunnen helpen.
In ernstige gevallen kan paracetamol verlichting brengen, in een eenmalige dosis van 15 mg per kilo lichaamsgewicht.
Wat kan je arts doen?
Je arts zal vooral bedacht zijn op andere aandoeningen en die willen uitsluiten. Daarom verricht hij in geval van aanslepende klachten een routine bloedonderzoek. Is dit negatief, dan zal je arts je geruststellen en afwachten.