Wat is het?
Drinkwater is water van de kraan dat je drinkt, waar je thee mee zet, je tanden mee poetst of bijv. voedsel spoelt. Wanneer dit water besmet is (bijv. met de darmbacterie E. Coli), kunnen meerdere mensen hier behoorlijk ziek van worden (epidemie). Dit gebeurt meestal door een gebrekkige of afwezige waterzuivering, of door een besmetting van het drinkwater door darmbacteriën van mensen en/of dieren. In Noord-Europa worden epidemieën door besmet drinkwater meestal veroorzaakt door het Norovirus en de bacterie Campylobacter jejuni.
De Vlaamse drinkwaterwetgeving verplicht de watermaatschappijen om regelmatig de kwaliteit van het leidingwater te controleren. Daarnaast gebeuren controles door onafhankelijke laboratoria in opdracht van gemeenten, provincies en gewesten. Drinkwater is zo het strengst gecontroleerde voedingsmiddel.
Hoe vaak komt het voor?
Het kraantjeswater in Vlaanderen voldoet aan de hoogste kwaliteits- en gezondheidsnormen. Wanneer watermaatschappijen een probleem opmerken dat een invloed kan hebben op de gezondheid, zijn zij verplicht dit te melden aan de Vlaamse Milieumaatschappij en het Departement Zorg.
Epidemieën komen vaker voor in gebieden waar grondwater gebruikt wordt als drinkwater, omdat dit in tegenstelling tot oppervlaktewater meestal niet ontsmet moet worden.
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Wanneer meerdere mensen in een beperkt geografisch gebied klachten vertonen van een maagdarmontsteking, moet de arts denken aan een epidemie door besmet drinkwater.
Om dit vermoeden te bevestigen en andere mogelijke oorzaken uit te sluiten, worden waterstalen afgenomen en stoelgangonderzoek uitgevoerd bij personen met klachten. De grootte van het epidemische gebied wordt bepaald en er wordt nauwkeurig nagegaan wat de mogelijke oorzaak kan zijn. Aan de drinkwatermaatschappijen, rioleringsdiensten en de bouwsector wordt gevraagd of de waterzuiveringsinstallatie nog naar behoren werkt en of er mogelijke schade of veranderingswerken aan de watervoorziening of rioleringsbuizen zijn.
Wat kan je zelf/je arts doen?
Bij een epidemie zullen de betrokken instanties je informeren over wat je best doet. Dit kan bijv. inhouden dat je je drinkwater moet koken (minstens 5 min.) of tijdelijk geen leidingwater meer mag gebruiken tot het waterdistributienetwerk opnieuw zuiver is en eventuele defecten hersteld zijn.
Als je toch een infectie hebt opgelopen, blijf dan voldoende drinken zodat je niet uitdroogt. Daarnaast kan het in bepaalde situaties aangewezen zijn om medicatie te starten (bijv. antibiotica).