Wat is het?
Droogheid van de ogen komt vaak voor als gevolg van een verminderde traanproductie. Dit geeft aanleiding tot een brandend en zanderig gevoel in de ogen, afgewisseld met periodes van tranenvloed. De ogen raken gemakkelijk geïrriteerd en bloeddoorlopen.
Dit zogenaamde droge-ogensyndroom kan door uiteenlopende factoren veroorzaakt of in de hand gewerkt worden. De traanproductie kan afnemen door ouderdom en hormonale factoren. Het droge-ogensyndroom kan geassocieerd zijn met een bindweefselziekte, bijvoorbeeld reuma. Soms treedt dan naast droge ogen ook een vermindering van de speekselafscheiding op, met een droge mond tot gevolg.
Ook kan het voorkomen bij bepaalde huidaandoeningen, onder andere psoriasis en sommige vormen van eczema en bij aandoeningen van de schildklier. Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (bijv. bètablokkers, een bepaald type bloedverlagers) kan eveneens droge ogen uitlokken.
Hoe vaak en bij wie komt het voor?
Droge ogen komt vaak voor. De traanproductie neemt af naarmate men ouder wordt. Ook hormonale veranderingen spelen een rol. Zo komt het droge-ogensyndroom twee- tot driemaal vaker voor bij vrouwen in de menopauze dan bij mannen.
Hoe kun je het herkennen?
Heb je vaak last van een droog, zanderig of brandend gevoel in de ogen, afgewisseld met tranende ogen, dan kan dat wijzen op het droge-ogensyndroom. De ogen kunnen er geïrriteerd en bloeddoorlopen uitzien.
De klachten zijn ’s ochtends meer uitgesproken omdat de traanproductie ’s nachts nog meer vermindert. De klachten verergeren bij winderig weer (omdat verdamping van het traanvocht dan toeneemt), evenals in een rokerige en stoffige omgeving (omdat het tekort aan traanvocht de ogen minder beschermt).
Bij sommige mensen treden de klachten alleen op in een ruimte met airconditioning, omdat de luchtstroom verdamping in de hand werkt (het ‘kantooroogsyndroom’ bijvoorbeeld op het werk).
Hoe stelt je arts de aandoening vast?
Ondervind je hinder, dan stap je best naar de huisarts. Hij zal je zorgvuldig ondervragen over de aard en het voorkomen van de klachten. Zelden is verder onderzoek nodig naar eventuele onderliggende aandoeningen.
Je wordt doorverwezen naar een specialist wanneer vochtinbrengende oogdruppels en gels (kunsttranen) als behandeling niet volstaan, of wanneer je huisarts een onderliggende aandoening vaststelt of vermoedt.
Wat kun je zelf doen?
Vermijd zo veel mogelijk uitlokkende of verergerende factoren zoals wind, rook, stof, airconditioning. Een luchtbevochtiger of een bak water aan de verwarming kan helpen. Knipper regelmatig met de ogen, maar probeer er niet in te wrijven.
Wat kan je arts doen?
Medicijnen geven verlichting, maar nemen de oorzaak niet weg. De arts kan je vochtinbrengende oogdruppels en gels (kunsttranen) voorschrijven. Er zijn tientallen verschillende producten beschikbaar. Aangezien hun effect sterk kan verschillen van persoon tot persoon is het aan te raden om verschillende producten uit te proberen en het meest doeltreffende verder te gebruiken. Bij gebruik op lange termijn of wanneer de ogen erg droog zijn, geeft men de voorkeur aan pipetten voor eenmalig gebruik zonder bewaarmiddelen.
Meer weten?
https://www.thuisarts.nl/droge-ogen