Door u gekozen
Een lezeres wijst ons op de vele aandacht voor ‘resistent zetmeel’ in online media. Zo zou resistent zetmeel kunnen helpen om te vermageren, je bloedsuikerspiegel in balans te houden of minder snel te doen stijgen, je darmen gezond te houden en je zelfs beschermen tegen ziekte.
Conclusie
Resistent zetmeel is een type zetmeel, aanwezig in onder andere granen, aardappelen en peulvruchten, dat niet verteerd wordt in de dunne darm. Het bereikt de dikke darm, waar het gefermenteerd wordt. Het is een voedingsvezel die niet alleen zorgt voor een vlotte stoelgang, maar er ook voor zorgt dat de bloedsuikerspiegel minder hard stijgt. Dat is interessant voor mensen met diabetes. Voedsel met resistent zetmeel versnelt de verzadiging, maar of je er daadwerkelijk van vermagert, is tot nog toe niet onderzocht.
Lees verder »Wat weten we hierover?
Zetmeel is een koolhydraat dat in het lichaam wordt omgezet tot glucose, de brandstof voor onze cellen. Het zit vooral in granen, aardappelen, peulvruchten en in groene bananen.
Wanneer we zetmeel-houdende voedingsproducten eten, wordt het zetmeel in de dunne darm gesplitst door verteringsenzymen. Resistent zetmeel vormt daarop een uitzondering. Dit type zetmeel wordt niet verteerd. Het komt in de dikke darm terecht, waar het gefermenteerd wordt en mogelijk een gunstige invloed heeft op de darmbacteriën (darmflora).
Aan resistent zetmeel worden allerlei gezondheidseffecten toegeschreven, zoals vermageren, bijvoorbeeld op de website van My Weigh (1). Ook zou resistent zetmeel in de voeding helpen om diabetes te controleren en je darmen gezond houden.
Bron
Hoe moet je deze bewering interpreteren?
Resistent zetmeel behoort tot de categorie voedingsvezels. Vezels zijn belangrijk voor de gezondheid.
- Ze zorgen voor een vlotte spijsvertering en een verzadigd gevoel.
- Een vezelrijke voeding vermindert het risico op hart- en vaatziekten en op diabetes type 2.
- Ook het risico op bepaalde kankers, zoals darmkanker, vermindert (2).
Het Vlaams Instituut Gezond Leven somt volgende voordelen op van voedingsvezels (3):
- beschermen tegen verstopping (constipatie);
- verlagen het cholesterolgehalte;
- zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel;
- voorkomen overgewicht.
De opgesomde voordelen gelden voor alle types van voedingsvezels.
Een onderzoek over resistent zetmeel alleen concludeert dat deze vezel vooral voordelen biedt bij het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast bevordert het de verzadiging (je voelt je sneller ‘vol’), waardoor je minder zou gaan eten. Maar er is geen bewijs dat je ook effectief vermagert door resistent zetmeel toe te voegen aan je dieet (4). Het kan wel helpen om minder te eten.
Conclusie
Resistent zetmeel is een type zetmeel, aanwezig in onder andere granen, aardappelen en peulvruchten, dat niet verteerd wordt in de dunne darm. Het bereikt de dikke darm, waar het gefermenteerd wordt. Het is een voedingsvezel die niet alleen zorgt voor een vlotte stoelgang, maar er ook voor zorgt dat de bloedsuikerspiegel minder hard stijgt. Dat is interessant voor mensen met diabetes. Voedsel met resistent zetmeel versnelt de verzadiging, maar of je er daadwerkelijk van vermagert, is tot nog toe niet onderzocht.
Referenties
- (2) Voedingscentrum.nl. Vezels.
- (3) Vlaams instituut Gezond Leven. Koolhydraten en voedingsvezels.
- (4) Bojarczuk A, Skapska S, Khaneghah A et al. Health benefits of resistant starch: a review of the literature. J Functional Foods 2022;93.