Marleen Finoulst Verschenen op 04/04/2023

In het nieuws

OKRA, de grootste vereniging voor senioren in Vlaanderen, plaatste in haar magazine onder de titel ‘Weg met die steunkousen’ een advertorial voor Active Legs®, een voedingssupplement tegen zware benen. Een ongeruste lezeres bracht het artikel onder onze aandacht. Zijn elastische steunkousen dan nutteloos?

Factcheck

Veel ouderen krijgen steunkousen of elastische windels voorgeschreven. Deze kousen verminderen met de helft het risico op problemen met de bloedcirculatie in de benen. Dat effect is aangetoond in onafhankelijk onderzoek. We raden je op dit moment zeker niet aan om je steunkousen weg te gooien en te vervangen door een voedingssupplement, zoals de advertentie in oKra magazine beweert. Integendeel, het nut van deze supplementen is op dit moment onduidelijk.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Veel ouderen zijn aangewezen op steunkousen. Ze dragen die zelden met plezier, ook omdat ze moeilijk aan te trekken zijn.

Een 81-jarige dame getuigt in een artikel in oKra magazine dat ze weer kan wandelen, haar vrienden kan bezoeken en… haar steunkousen heeft weggegooid sinds ze iedere dag supplementen (Active Legs®) slikt. 

  • Dat nieuws zorgt voor verontwaardiging bij de lezers.
  • Het artikel is een advertentiepagina en vermeldt dat ook (in de rechterbovenhoek staat ‘advertorial’).

Het voedingssupplement dat hier wordt voorgesteld, bevat volgende ingrediënten: extract van schors van Franse zeeden, extract van rode wijnbladeren, zwarte peper en vitamine C.

  • De advertentie beweert dat de schors van de Franse zeeden de bloedcirculatie ondersteunt en dat rode wijnbladeren vermoeide en zware benen tegengaan.
  • Onderaan het artikel staat in kleine lettertjes dat de evaluatie van deze bewering lopende is. Met andere woorden: ze is nog niet goedgekeurd.
  • Een kaderstuk op dezelfde pagina vermeldt nochtans dat de werking van dennenschors bewezen is in meer dan 200 studies.
  • We vinden een samenvattend overzicht van deze studies over de impact van dennenschors op de bloedcirculatie in de benen (1).
    • De resultaten lijken veelbelovend, maar de auteur heeft een belangenconflict: hij was leidinggevende bij een bedrijf dat het product met dennenschors op de markt brengt.

Steunkousen hebben daarentegen wel een bewezen nut.

  • Een onafhankelijk systematisch overzichtsonderzoek toont dat steunkousen het risico op trombosen (bloedklonters) en open wonden in de benen verminderen (2).
  • De impact op de mobiliteit werd helaas nog niet onderzocht.
Bron

(1) Gulati OP. Pycnogenol® in chronic venous insufficiency and related venous disorders. Phytother Res 2014;28(3):348-62. doi: 10.1002/ptr.5019.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Heel wat ouderen sukkelen met een slechte bloedcirculatie in de benen.

  • Vermoeide en gezwollen benen bemoeilijken de gang.
  • Een belangrijke reden om steunkousen te dragen, is het voorkomen van klontervorming in de beenaders.
  • Daarom schrijft onze richtlijn steunkousen of antitrombosekousen voor.

Personen die al een diepveneuze trombose hebben gehad, hebben vaak last van een vermoeid gevoel in de benen, een open been en spataders.

  • Deze combinatie van klachten duidt men aan als posttrombotisch syndroom.
  • Het dragen van elastische steunkousen vermindert deze klachten (3).

Of je verder of makkelijker kan stappen dankzij steunkousen, werd nog niet onderzocht.

Naast steunkousen worden soms ook elastische windels of verbanden voorgeschreven. In ons filmpje tonen we hoe je zo’n verband moet aanbrengen.

Conclusie

Veel ouderen krijgen steunkousen of elastische windels voorgeschreven. Deze kousen verminderen met de helft het risico op problemen met de bloedcirculatie in de benen. Dat effect is aangetoond in onafhankelijk onderzoek. We raden je op dit moment zeker niet aan om je steunkousen weg te gooien en te vervangen door een voedingssupplement, zoals de advertentie in oKra magazine beweert. Integendeel, het nut van deze supplementen is op dit moment onduidelijk.

Referenties
  • (2) Dahm KT, Myrhaug HT, Strømme H, et al. Effects of preventive use of compression stockings for elderly with chronic venous insufficiency and swollen legs: a systematic review and meta-analysis. BMC Geriatr 2019;19(1):76. doi: 10.1186/s12877-019-1087-1.
  • (3) Prandoni P, Lensing AW, Prins MH, et al. Below-knee elastic compression stockings to prevent the post-thrombotic syndrome: a randomized, controlled trial. Ann Intern Med 2004;141(4):249-56. doi: 10.7326/0003-4819-141-4-200408170-00004.
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief