Liesbet De Wit Verschenen op 11/12/2024

In het nieuws

Liefhebbers van zwarte chocolade zouden minder risico lopen om diabetes type 2 te ontwikkelen. Die boodschap lezen we in De Standaard van 5 december 2024. Een recent grootschalig onderzoek zou aantonen dat mensen die minstens vijf keer per week een stuk zwarte chocolade van 28 gram eten, 21 procent minder kans hebben om op termijn diabetes type 2 te ontwikkelen in vergelijking met mensen die veel minder of nooit zwarte chocola eten.

Conclusie

Het beschermende effect van zwarte chocolade op diabetes type 2 werd lang niet bij alle deelnemers van de studie gezien. Het effect was het grootst bij mensen die in het algemeen gezond aten. Op basis van deze studie kunnen we dus niet besluiten dat zwarte chocolade het risico op diabetes type 2 verlaagt. Door te werken aan een gezonde levensstijl kan je je risico op diabetes wel met meer dan de helft verminderen. Gezonde voeding met veel groenten en fruit hoort daar onlosmakelijk bij. Af en toe een stukje zwarte chocola moet natuurlijk kunnen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Net op de dag voor het jaarlijks bezoek van de sint, op 5 december, verschijnt er een artikel in De Standaard met belangrijk nieuws over het snoepgoed dat hij uitdeelt (1). Regelmatig zwarte chocolade eten, zou het risico op diabetes type 2 doen dalen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat verscheen in het vaktijdschrift The British Medical Journal (2).

Voor dit onderzoek voegden de onderzoekers drie eerdere studies samen. Zo beschikten ze over de gegevens van 111.654 personen. Die werden allemaal minstens tien jaar lang opgevolgd. Om de vier jaar vulden ze vragenlijsten in over hun eetpatroon en levensstijl.

De groep die aangaf wekelijks minstens 5 stukken zwarte chocolade (van 28 gram) te eten, vertoonde gemiddeld 21 procent (tussen 5 en 24 procent) minder risico om diabetes type 2 te ontwikkelen in vergelijking met de mensen die aangaven veel minder of nooit zwarte chocolade te eten.

Bij de analyse hielden de onderzoekers rekening met allerlei risicofactoren voor diabetes, zoals familiegeschiedenis van diabetes, leeftijd, roken, alcoholgebruik, fysieke activiteit, voedingspatroon enzovoort. Ze concludeerden dat het verband tussen het eten van zwarte chocolade en diabetes op zich staat en dus niets te maken heeft met andere factoren.

Bij melkchocolade werd dat positieve effect niet gemeten.

Bron

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het is niet de eerste keer dat er positieve gezondheidseffecten worden toebedeeld aan zwarte chocolade. Zwarte chocola is namelijk een bron van flavanolen: stoffen die de insulinegevoeligheid zouden verhogen (3). Ze behoren tot de flavanoïden, die je ook vindt in groenten en fruit. Zwarte chocolade zou ons dus beschermen tegen diabetes type 2.

In melkchocola zit ook cacao, maar minder dan in zwarte chocola.

Diabetes type 2 komt veel vaker voor dan type 1. Ongeveer 90% van de mensen met diabetes heeft type 2.

De laatste jaren is diabetes type 2 wereldwijd sterk toegenomen. Dat is vooral een gevolg van toenemend overgewicht en obesitas bij de bevolking.

Kanttekeningen bij de studie

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als die heerlijke zwarte chocolade ons zou kunnen helpen bij het bestrijden van de diabetesepidemie. Maar er zijn kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek:

  • Het verband tussen het frequent eten van zwarte chocolade en een lager risico op diabetes type 2 werd slechts gezien in één van de drie studiegroepen. In de twee andere groepen zag men nauwelijks of geen verband.
  • Het verband tussen het frequent eten van zwarte chocolade en een lager risico op diabetes type 2 was sterker aanwezig bij mensen die in het algemeen gezonder aten.
  • Er spelen mogelijk nog andere risicofactoren voor diabetes een rol die niet opgenomen werden in de studie.
  • De deelnemers van de studie rapporteerden zelf wat ze aten. Zelfrapportage is niet de meest betrouwbare manier om gegevens te verzamelen.

De studie stelt vast dat mensen die veel zwarte chocolade eten wat minder vaak diabetes krijgen, maar kan niet aantonen dat zwarte chocolade de oorzaak is. Het kan goed zijn dat mensen die zwarte chocolade eten over het algemeen gezonder eten.

Met andere woorden: op basis van deze studie kunnen we niet stellen dat zwarte chocolade tot een verminderd risico op diabetes leidt.

Wat kan je dan wel doen om diabetes type 2 te voorkomen?

Door op je levensstijl te letten, kan je het risico op diabetes type 2 met meer dan de helft verminderen (4):

Conclusie

Het beschermende effect van zwarte chocolade op diabetes type 2 werd lang niet bij alle deelnemers van de studie gezien. Het effect was het grootst bij mensen die in het algemeen gezond aten. Op basis van deze studie kunnen we dus niet besluiten dat zwarte chocolade het risico op diabetes type 2 verlaagt. Door te werken aan een gezonde levensstijl kan je je risico op diabetes wel met meer dan de helft verminderen. Gezonde voeding met veel groenten en fruit hoort daar onlosmakelijk bij. Af en toe een stukje zwarte chocola moet natuurlijk kunnen.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief