Patrick Mullie Verschenen op 24/10/2023

In het nieuws

Al vanaf twee porties rood vlees per week stijgt het risico op type twee diabetes, blijkt uit onderzoek bij tweehonderdduizend Amerikanen. De studie uitgevoerd door de Universiteit van Harvard pleit voor nog maximaal één portie vlees per week.

Factcheck

Een Amerikaanse studie toont aan dat een hoge consumptie van vlees het risico op type twee diabetes kan verhogen. Deze studie is waarnemend van aard, en sommige auteurs staan al jaren bekend als vegetariërs. Andere studies tonen aan dat vlees geen kwaad kan, maar hier staat de vleeslobby achter. Dergelijke belangenvermengingen zullen zeker niet bijdragen tot een geloofwaardig voedingsonderzoek.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het tijdschrift Knack van 22 oktober 2023 brengt een verslag uit van een Amerikaanse studie over vlees. Volgens de onderzoekers toont een langdurige en grootschalige studie uitgevoerd door de Universiteit van Harvard dat er een verband is tussen vlees eten en een verhoogd risico op type twee diabetes (1).

Amerikaanse onderzoekers gingen het verband na tussen de consumptie van vlees en het voorkomen van type twee diabetes (2). Om hun onderzoeksvraag te beantwoorden, gebruikten de wetenschappelijke onderzoekers de gegevens van een grote waarnemende studie uitgevoerd op 216.695 personen. De deelnemers werden gedurende 36 jaar opgevolgd, regelmatig moesten ze vragenlijsten over voeding invullen. Tijdens de opvolging waren er 22.761 gevallen van type twee diabetes. De hoogste consumptie van vlees en charcuterie ging gepaard met een stijging van 62% en 51% van het risico op type twee diabetes. Het risico op type twee diabetes daalde wanneer vlees werd vervangen door peulvruchten en melkproducten. De onderzoekers besluiten letterlijk dat “onze studie ondersteunt de huidige voedingsaanbevelingen voor het beperken van de consumptie van rood vlees en benadrukt het belang van verschillende alternatieve eiwitbronnen ter preventie van type twee diabetes”.

Bron

1.Rood vlees eten verhoogt kans op diabetes. Knack 22 oktober 2023.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het is en blijft choquerend dat wetenschappelijke onderzoekers op basis van één studie, en dan nog waarnemend van aard, voedingsaanbevelingen geven voor de bevolking. We zullen eindeloos herhalen dat waarnemende studies enkel verbanden kunnen aantonen, en geen oorzakelijke verbanden.

De consumptie van grote hoeveelheden rood vlees heeft uiteraard nadelen voor de gezondheid en voor de planeet, maar dergelijke alarmistische boodschappen zullen niet bijdragen tot een correcte houding en motivatie om minder vlees te eten.

Walter Willett, één van de auteurs van de studie, evenals de Harvard universiteit, kregen in het verleden aanzienlijke bedragen om een vegetarische voeding te promoten.

Het verband met type twee diabetes is niet toevallig: in tegenstelling met type één diabetes, is type twee zeer afhankelijk van de vetmassa van het lichaam. Hoe zwaarder de persoon, hoe groter het risico op type twee diabetes. En hoe groter de kans op een dagelijks hoge vleesconsumptie!

Opmerkelijk is dat een literatuurstudie op interventiestudies aantoont dat vlees geen invloed heeft op het bloedsuikergehalte en op het voorkomen van type twee diabetes (3). Dit hoeft ons echter niet te verwonderen, vlees bevat geen of weinig koolhydraten, en zal dus de productie van insuline weinig beïnvloeden. Deze literatuurstudie heeft maar één nadeel: de vleeslobby betaalde het onderzoek!

En zo blijven we maar bezig, gemanipuleerd door wetenschappelijke onderzoekers die vooral sponsors willen plezieren…

Deze studies tonen vooral aan dat grote hoeveelheden van bepaalde voedingsmiddelen schadelijk kunnen zijn, en niet dat vlees type twee diabetes kan geven.

Conclusie

Een Amerikaanse studie toont aan dat een hoge consumptie van vlees het risico op type twee diabetes kan verhogen. Deze studie is waarnemend van aard, en sommige auteurs staan al jaren bekend als vegetariërs. Andere studies tonen aan dat vlees geen kwaad kan, maar hier staat de vleeslobby achter. Dergelijke belangenvermengingen zullen zeker niet bijdragen tot een geloofwaardig voedingsonderzoek.

Referenties

2. Gu X, Drouin-Chartier JP, Sacks FM, et al. Red meat intake and risk of type 2 diabetes in a prospective cohort study of US females and males. Am J Clin Nutr. October 19, 2023, doi: 10.1016/j.ajcnut.2023.08.021

3. Sanders LM, Wilcox ML, Maki KC. Red meat consumption and risk factors for type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Clin Nutr. 2023 Feb;77(2):156-165.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief