In het nieuws
Vitamine D zou als ‘zonlichtvitamine’ door haar unieke hormonale werking beschermen tegen diabetes. Door vitamine D wordt de afgifte van insuline in je lichaam beter geregeld, waardoor je risico op diabetes vermindert. Klopt dat?
Factcheck
Een Japanse interventiestudie bij personen met prediabetes toont aan dat vitamine D-supplementen de verdere ontwikkeling van diabetes niet kunnen beïnvloeden. Zowel in de interventiegroep als in de controlegroep ontwikkelden evenveel mensen diabetes. Veel doeltreffender om diabetes te vermijden is een gezond gewicht nastreven, dagelijks bewegen, gezond eten en niet roken.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Japanse onderzoekers gingen na of vitamine D kan beschermen tegen de ontwikkeling van diabetes type 2 (1). Vitamine D kan je pancreascellen, die instaan voor de aanmaak van insuline, beïnvloeden. Het kan de vorming en de afgifte van insuline in je bloedbaan stimuleren, waardoor je bloedsuikergehalte kan dalen, en dus ook je risico op diabetes.
- Om hun onderzoeksvraag te beantwoorden, selecteerden de Japanse onderzoekers 1.256 proefpersonen met een verhoogd bloedsuikergehalte. Dat toont aan dat ze een kans hadden om diabetes type 2 te ontwikkelen.
- De gemiddelde leeftijd was 61 jaar, en 59% van de deelnemers had een familiale voorgeschiedenis van diabetes.
- De helft van de deelnemers kreeg een voedingssupplement met vitamine D, de andere helft een nepmiddel (placebo).
- Gedurende de opvolging van bijna 3 jaar gingen de onderzoekers na wie diabetes type 2 ontwikkelde:
- In totaal kreeg 12,5% van de vitamine D-groep diabetes, in vergelijking met 14,2% in de placebogroep.
- Dat kleine verschil kan echter ook door toeval verklaard worden.
De onderzoekers besluiten dat vitamine D toedienen aan proefpersonen met prediabetes (een voorstadium van diabetes) de evolutie van de ziekte niet kan beïnvloeden.
Bron
(1) Kawahara T, Suzuki G, Mizuno S, et al. Effect of active vitamin D treatment on development of type 2 diabetes: DPVD randomised controlled trial in Japanese population. BMJ. 2022 May 25;377:e066222.
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Deze goed uitgevoerde interventiestudie toont aan, in tegenstelling tot waarnemend onderzoek, dat voedingssupplementen met vitamine D het risico op diabetes type 2 niet kunnen beïnvloeden.
- In waarnemend onderzoek volgen wetenschappers een grote groep deelnemers gedurende jaren op, en gaan ze na wie diabetes krijgt in functie van het vitamine D-gehalte in het bloed.
- Het probleem daarbij is dat de risicofactoren voor diabetes type 2 dezelfde zijn als de risicofactoren voor lage vitamine D-gehaltes in het bloed: overgewicht en obesitas, inactiviteit, roken en ongezonde voeding beïnvloeden beide factoren.
- Daardoor wordt het onmogelijk om na te gaan of de kans op diabetes stijgt door een laag vitamine D-gehalte of door risicofactoren voor diabetes.
- In een interventiestudie kunnen onderzoekers al deze factoren beter standaardiseren, om het effect van vitamine D meer te isoleren.
De voornaamste risicofactoren voor diabetes type 2 zijn inactiviteit en overgewicht. Het is veel interessanter om deze factoren aan te pakken dan voedingssupplementen toe te dienen. Dagelijks een supplementje nemen is natuurlijk eenvoudiger dan inspanningen leveren, zoals bewegen en je eetpatroon aanpassen. Maar zo’n supplement is veel minder doeltreffend.
Conclusie
Een Japanse interventiestudie bij personen met prediabetes toont aan dat vitamine D-supplementen de verdere ontwikkeling van diabetes niet kunnen beïnvloeden. Zowel in de interventiegroep als in de controlegroep ontwikkelden evenveel mensen diabetes. Veel doeltreffender om diabetes te vermijden is een gezond gewicht nastreven, dagelijks bewegen, gezond eten en niet roken.