In het nieuws
In De Morgen van 11 februari 2025 verscheen een artikel over de gezonde eigenschappen van kamelenmelk. De melk zou ons immuunsysteem versterken en het risico op hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk verlagen. Ze zou ook gedronken kunnen worden door mensen met een melkallergie of lactose-intolerantie.
Conclusie
Een recent onderzoek toont enkele interessante verschillen aan tussen kamelenmelk en koemelk. De studie werd echter uitgevoerd in een laboratoriumsetting. Om te bewijzen dat kamelenmelk echt ons immuunsysteem versterkt, het risico op hart- en vaatziekten verlaagt en geschikt is voor mensen met een melkallergie, zijn studies met mensen nodig.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
In het artikel in De Morgen van 11 februari 2025 wordt verwezen naar een wetenschappelijke studie in het academische tijdschrift Food Chemistry (1). In die studie vergeleken Australische onderzoekers de samenstelling van koe- en kamelenmelk.
Ze ontdekten dat kamelenmelk meer verschillende bioactieve peptiden bevat dan koemelk. Bioactieve peptiden zijn actieve eiwitdeeltjes die kunnen helpen om ziekteverwekkers te bestrijden. Ze zijn goed voor ons immuunsysteem.
Daarnaast zou het onderzoek aantonen dat kamelenmelk kan helpen om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen en een hoge bloeddruk te voorkomen.
Last but not least: uit het onderzoek zou blijken dat kamelenmelk hypoallergeen is. Er werden immers geen sporen van het allergene eiwit β-lactoglobuline gevonden. Dat zou betekenen dat ook mensen met een melkallergie of lactose-intolerantie zonder problemen kamelenmelk kunnen drinken.
De hoofdonderzoeker van de studie, Manujaya Mohottige, stelt wel dat deze gezondheidsvoordelen nog verder onderzocht moeten worden.
Bron
(1) Raeymakers M. Binnenkort iedereen aan de kamelenmelk? ’Versterkt ons immuunsysteem en verkleint risico’s op hart-en vaatziekten’. De Morgen. 11 februari 2025.
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
Het hoofddoel van het onderzoek in Food Chemistry was om te kijken hoe verschillende melkbehandelingen de aanwezigheid van bepaalde eiwitten en bioactieve peptiden in koe- en kamelenmelk beïnvloeden (2). Onafhankelijk van die behandelingen ontdekten de onderzoekers dat er verschillen bestaan tussen koe- en kamelenmelk:
- Kamelenmelk bevat meer bioactieve peptiden dan koemelk. Die stoffen zijn goed voor de gezondheid. Ze kunnen de bloeddruk en cholesterol helpen verlagen en de vorming van schadelijke stoffen (vrije radicalen) helpen verminderen. Zo ondersteunen ze het immuunsysteem (3)
- De onderzoekers vonden geen sporen van β-lactoglobuline in kamelenmelk. Dat is een eiwit dat in koemelk zit en vaak melkallergieën veroorzaakt. Maar kamelenmelk bevat wel andere allergene eiwitten die een allergie kunnen veroorzaken. Dat betekent dat sommige mensen er nog altijd allergisch op kunnen reageren.
Deze verschillen kwamen naar boven in een in-vitro-studie. Dat betekent dat de studie plaatsvond in een laboratoriumsetting. Om te weten of kamelenmelk écht gezondheidsvoordelen heeft, zijn in-vivo-studies nodig: studies met mensen dus.
Conclusie
Een recent onderzoek toont enkele interessante verschillen aan tussen kamelenmelk en koemelk. De studie werd echter uitgevoerd in een laboratoriumsetting. Om te bewijzen dat kamelenmelk echt ons immuunsysteem versterkt, het risico op hart- en vaatziekten verlaagt en geschikt is voor mensen met een melkallergie, zijn studies met mensen nodig.
Referenties
- (2) Mohottige MWJ, Juhász A, Nye-Wood MG, et al. Beyond nutrition: Exploring immune proteins, bioactive peptides, and allergens in cow and Arabian camel milk. Food Chem. 2025;467.
- (3) Erdmann K, Cheung BWY, Schröde H. The possible roles of food-derived bioactive peptides in reducing the risk of cardiovascular disease. J. Nutr. Biochem. 2008;19(10):643-654.