In het nieuws
Sinds een paar weken werden enkele tientallen kinderen over heel Europa getroffen door een ernstige ontstekingsziekte die lijkt op de ziekte van Kawasaki. Wat aanvankelijk een vermoeden was, werd door later onderzoek bevestigd.
Factcheck
Er bestaat een verband tussen covid-19 en een ernstige ontstekingsreactie bij kinderen, met symptomen gelijkend op die van de ziekte van Kawasaki. Naarmate de pandemie vorderde werd wereldwijd een opvallende toename gemeld aan dit uiterst zeldzame syndroom. Het meest aannemelijk is dat covid-19, net als andere virale infecties, een rol kan spelen bij het ontstaan van Kawasaki. De aandoening blijft echter zeldzaam.
Lees verder »Waar komt dit nieuws vandaan?
Eind april schreef een Britse vereniging van kinderintensivisten (artsen op een intensivecare-afdeling voor kinderen) een bericht om andere Europese artsen te waarschuwen voor een onbekende aandoening (1). De aanleiding waren een aantal Britse kinderen die op intensive care belandden met hevige ontstekingsreacties en hart-, long-, huid- en/of darmklachten.
Ziekte van Kawasaki
De symptomen die de kinderen vertoonden, lijken op die van de ziekte van Kawasaki. Dat is een ontsteking van de bloedvaten die bij (jonge) kinderen voorkomt. De oorzaak van de aandoening is grotendeels onbekend, maar vermoedelijk ligt een infectie door een virus of bacterie aan de basis. Kawasaki wordt gekenmerkt door een of meerdere van volgende klachten:
- langdurige hoge koorts;
- huiduitslag;
- mondslijmvliesontsteking (aardbeientong, rode gesprongen lippen);
- rode ogen (oogbindvliesontsteking);
- rode, gezwollen handen en voeten;
- opgezette lymfeklieren in de hals.
Een deel van de Britse kinderen die op intensive care terechtkwamen, testte positief voor het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2), en een deel testte negatief.
Gevallen in Nederland en België
Ook in Nederland maakten zo’n 10 kinderen de onbekende ontstekingsziekte door in de eerste maanden van de pandemie. Bij een van hen werd SARS-CoV-2 aangetroffen, en drie anderen hadden mogelijk al eerder covid-19 doorgemaakt. Twee kinderen belandden op intensive care. Ze testten beiden negatief op het nieuwe coronavirus. In België ten slotte werden de voorbije maanden 20 tot 30 kinderen met de op Kawasaki lijkende symptomen opgenomen in diverse ziekenhuizen.
Of al deze kinderen daadwerkelijk de ziekte van Kawasaki hebben of dat het een andere aandoening betreft, is nog niet bekend. Naarmate de pandemie vorderde werd nog een andere ontstekingsziekte, die gelijkenis vertoont met de ziekte van Kawasaki, aangetroffen als zeldzame complicatie van covid bij kinderen: het multisysteem inflammatoir syndroom of MIS-C.
Bron
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
In verschillende media werd een verband gesuggereerd tussen de hevige ontstekingsreactie bij kinderen en covid-19. Een artikel van DokterMedia.nl (2) legt uit hoe de bal aan het rollen ging na het oorspronkelijke bericht van de Britse intensivisten. Zij wilden geen ouders angst aanjagen, maar hun collega’s informeren. Hoewel de ziekte van Kawasaki zeldzaam is en een grote meerderheid van de getroffen kinderen goed herstelt, is het belangrijk dat zorgverleners uit de eerste lijn alert zijn. Met een snelle diagnose en behandeling kunnen immers complicaties vermeden worden (3).
Tijdens de SARS- en MERS-epidemieën, eveneens veroorzaakt door coronavirussen, werd ook al gespeculeerd over een mogelijk verband met de ziekte van Kawasaki. Verschillende studies leverden echter geen eenduidige resultaten op. Bij de huidige covid-19-pandemie wordt nu ook onderzocht of er een verband is.
Naarmate de coronapandemie vorderde, werd wel duidelijk dat er wereldwijd een opvallende toename was aan kinderen met het syndroom van Kawasaki, wat de link met covid waarschijnlijk maakt (4). Wel klinkt het aannemelijk dat covid-19, net zoals andere virale infecties, een van de vele factoren is die een rol spelen in het ontstaan van de ontstekingsziekte bij kinderen. Maar dat moet verder onderzoek dus uitwijzen. Ook kinderen zonder bevestigde covid-19-diagnose vertoonden de ontstekingsreactie.
Conclusie
Er bestaat een verband tussen covid-19 en een ernstige ontstekingsreactie bij kinderen, met symptomen gelijkend op die van de ziekte van Kawasaki. Naarmate de pandemie vorderde werd wereldwijd een opvallende toename gemeld aan dit uiterst zeldzame syndroom. Het meest aannemelijk is dat covid-19, net als andere virale infecties, een rol kan spelen bij het ontstaan van Kawasaki. De aandoening blijft echter zeldzaam.
Referenties
- (2) https://doktermedia.nl/reviews/alle-berichten/2020/05/17/kinderartsen-te-vroeg-om-onbekende-ziekte-bij-kinderen-aan-covid-19-te-wijten/?fbclid=IwAR1yqJ6ApJOAJrvuIYVvaehVccOKTXODQxDBo_QL3Gur_BqD5WFhUR90kMw
- (3) https://covid-19.sciensano.be/sites/default/files/Covid19/COVID-19_fact_sheet_ENG.pdf?utm_source=Measuremail&utm_medium=email&utm_campaign=COVID19_EN
- (4) Hara T, Furuno K, Yamamura K, et al. Assessment of Pediatric Admissions for Kawasaki Disease or Infectious Disease During the COVID-19 State of Emergency in Japan. JAMA Netw Open. 2021;4(4):e214475.