Sanne Boonen Verschenen op 03/08/2018

In het nieuws

Gematigde drinkers hebben een lager risico op het ontwikkelen van dementie in vergelijking met personen die ofwel nooit drinken ofwel excessief drinken, zo vonden Franse onderzoekers.

Factcheck

Dit onderzoek laat niet toe te besluiten dat alcohol drinken ons beschermt tegen dementie. De gezondheidsrisico’s van alcoholgebruik zijn welbekend. Wereldwijd is het de derde belangrijkste risicofactor voor ziekte en invaliditeit.
Straffe uitspraken als ‘matig drinken kan dementie voorkomen’ zijn niet zonder risico. Spring dus ‘nuchter’ om met dit soort nieuwsberichten. 

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Dit onderzoek werd uitgevoerd aan verschillende universiteiten in Parijs en Londen. Onderzoekers analyseerden gegevens van 9.087 volwassenen tussen 35 en 55 jaar uit een nog lopende studie (1). Sinds de start in 1985 worden Britse werknemers om de 5 jaar onderzocht door een verpleegster en vullen ze een vragenlijst in over hun levensstijl, waaronder alcoholinname. Op die manier spoort men de personen op die, over verloop van tijd, bepaalde ziekten ontwikkelen. 

Proefpersonen werden ingedeeld in 3 groepen: geheelonthouders (personen die momenteel niet drinken, waaronder degenen die vroeger dronken en degenen die zeer sporadisch een consumptie nuttigen), gemiddelde drinkers (tussen 1 en 14 eenheden per week) en overmatige drinkers (meer dan 14 eenheden per week).

In totaal ontwikkelden 397 personen dementie, waaronder meer rokers, personen met overgewicht, diabetes of hart- en vaatziekten. Ook personen die nooit alcohol dronken hadden een 45% hoger risico en bij overmatige drinkers steeg het risico met 18% per 7 eenheden die te veel werden geconsumeerd. 

Bron

(1) Sabia S, Fayosse A, Dumurgier J, et al. Alcohol consumption and risk of dementia: 23 year follow-up of Whitehall II cohort studyBMJ. Published online August 1 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De resultaten van deze sterke studie zijn waarschijnlijk betrouwbaar. Het is echter niet duidelijk waarom de geheelonthouders een hoger risico hadden. Dit hoger risico viel ook weg voor degenen die geen diabetes of hart- en vaatziekten hadden.

Het is niet geweten of de geheelonthouders in het verleden misschien juist meer dronken, wat hen vatbaarder maakte voor diabetes en hart- en vaatziekten. Mogelijk heeft de ontwikkeling van deze aandoeningen hen doen stoppen met drinken. Dat zou kunnen betekenen dat niet de lage alcoholconsumptie, maar andere risicofactoren (diabetes, hart- en vaatziekten) het verhoogd risico op dementie verklaren.

Dit soort onderzoek kan niet bewijzen dat geen alcohol drinken de oorzaak is van het ontwikkelen van dementie. Er werd enkel een verband aangetoond tussen de 2 factoren. De onderzoekers waarschuwen ook dat hun bevinding geen bewijs is dat alcohol beschermt tegen dementie.

Conclusie

Dit onderzoek laat niet toe te besluiten dat alcohol drinken ons beschermt tegen dementie. De gezondheidsrisico’s van alcoholgebruik zijn welbekend. Wereldwijd is het de derde belangrijkste risicofactor voor ziekte en invaliditeit.
Straffe uitspraken als ‘matig drinken kan dementie voorkomen’ zijn niet zonder risico. Spring dus ‘nuchter’ om met dit soort nieuwsberichten. 

Referenties

https://www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/no-proof-moderate-drinking-prevents-dementia/

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief